Téma Plus
Život bez masa? Vegetariánství zažívalo boom v 19. století a poté znovu po vzniku Československa. Přesto je dnes vnímáno jako něco módního
Téma Plus
Plus
„Ty nejíš maso? To ti musí chybět bílkoviny. Vždyť Ti to ani nemůže chutnat.“ To jsou jen některé z reakcí lidí na dobrovolné vyřazení masa, případně jiných živočišných produktů z jídelníčku. Málokdo tuší, že historie vegetariánství je daleko starší, než by se mohlo zdát. Na světové úrovni bychom jeho kořeny nalezli ve filozofických směrech Asie a starého Řecka.
František Šedivý, Radim Štícha
Přepis epizody
-
Ty nejíš maso? To ti musí chybět bílkoviny. Vždyť ti to ani nemůže chutnat.
-
To jsou jen některé z reakcí lidí na dobrovolné vyřazení masa, případně jiných živočišných produktů z jejich jídelníčku. Málokdo tuší, že historie vegetariánství je daleko starší, než by se mohlo zdát.
-
Co nabízeli vegetariánské restaurace v Československu za první republiky a proč vegetariánů za komunismu ubylo? Nevrací se jenom něco, co jsme už dávno objevili.
Více z pořadu
Ostatní také poslouchají
-
Dieta nebo budoucnost lidstva a záchrana života na Zemi?
Co vás zajímá
-
Potíže s Cimrmanem
Téma Plus
-
„Až zdraží hovězí, přecházím na cvrčky,“ slibuje Pavel Maurer
Glosa Pavla Maurera
-
Vynikající bezmasé jídlo můžete ochutnat v Lese – veganském bistru v Děčíně
Ústeckým krajem za dobrým pitím a jídlem aneb Co si u nás dáte a jinde ne
-
Odborníci řadí krůtu mezi superpotraviny. Zkuste si připravit krůtí steaky s bylinkovou krustou
Vaříme s Habadějem
-
Grenadýrmarš s uzeným tofu
Vaříme se Slávkou
-
Jezte pestře - jezte maso! Je to základní stavební kámen pro...
Hubněte zdravě s Kateřinou Cajthamlovou
-
Ve vlastní šťávě: Deník začínajícího vegana
Ve vlastní šťávě
-
Veganství a vegetariánství, jsou dnes nová náboženství?
Vertikála
-
„S tou perestrojkou opatrně,“ varoval kolegy normalizační televizní ředitel Zelenka
Jak to bylo doopravdy