Ve vlastní šťávě

Ve vlastní šťávě: Romská kuchyně je součástí české tradice

Ve vlastní šťávě

Ve vlastní šťávě: Romská kuchyně je součástí české tradice
Mačanka – masový vývar, pěkně zahuštěný a posypaný mletou paprikou s cibulkou a česnekem (foto Peter Zelizňák)

Radio Wave

Udělal jsem v Čechách nejednu špatnou zkušenost s prezentací jiných národnostních kuchyní, než jsou ty všeobecně přijímané. Francouzská, italská, poměrně nedávno thajská a japonská, nově vietnamská a samozřejmě americké kopie šlágrů německých řezníků – hamburger a hot dog. Abych byl spravedlivý, nebylo to jen v Čechách. V tuniských hotelech je jejich vlastní kuchyně nežádoucí, aby zbytečně neděsila turisty, a jedna nepříliš inteligentní novinářka tak prezentovala snídaňový bufet s jogurtem, müsli a pomerančovým džusem jako typickou tuniskou kuchyni. A v Řecku nám zakázali vařit třeba bulharské jídlo, i kdyby to bylo jen pro personál.

Více z pořadu

Ostatní také poslouchají