Radioporadna
Recepty Miroslavy Teichmanové. Tvarohový mazanec i dvě skvělé pomazánky z riccoty a červené řepy
Radioporadna
Hradec Králové
Hostem radioporadny je Ing. Miroslava Teichmanová ze Střední školy obchodu, služeb a gastronomie v Hradci Králové. Jako téma jsme dnes zvolili mléčné, ale i nemléčné výrobky. Mnoho maminek u dětí řeší, že nějakým způsobem nesnášejí kravské mléko a buď se hovoří přímo o alergii na mléko nebo o intoleranci.
Jana Kudyvejsová
Přepis epizody
-
Dnes si budeme povídat o jídle, protože naším hostem je paní Miroslava Taichmanová ze SŠ obchodu, služeb a gastronomie v Hradci Králové. Dobré dopoledne. Dobré dopoledne. My jsme vybrali dnes jako téma mléčné, ale i ne mléčné výrobky. Takže určitě snad přijdeme vhod všem a zavděčíme se všem. Ale začněme určitě lidmi. A stále víc lidí to řeší a řeší to i maminky u dětí, že třeba nějakým způsobem nesnášejí kravské mléko. A tam se buď mluví o přímo alergii na mléko nebo intoleranci. Teď musíme poznamenat, že nejsme tentokrát lékařská poradna. Budeme se bavit opravdu o potravinách, ale přesto v tom je rozdíl, jestli má někdo přímo alergii na mléko nebo intoleranci.
-
Určitě, protože pokud je alergie na mléko, tak je to vlastně alergie na kasein, což je mléčná bílkovina. A pokud je intolerance, tak bychom se bavili o led. To lze, což je vlastně mléčný cukr. Tento problém vlastně s tou laktózou vzniká v okamžiku, když v našem těle neexistuje nebo netvoří se enzym laktát a která vlastně to letos rozkládá. Pro třeba tuto skupinu lidí je alternativa úplně skvělá. Jsou bez laktózová mléka, ale zase pozor, jsou bez laktózová a se sníženým obsahem. Úplně se sníženým obsahem laktózy tam najdeme asi jeden g 100 ml, kdežto u těch bezlaktózových mléka bychom se dostali na jednu desetinu třeba g.
-
Ano. No a pak je jednou takovou kategorií kravské mléko. Kravské mléko? Ne, právě kozí mléko, kozí mléko. A u toho jsem našla říct, že snad i když obsahuje laktózu, tak hodně alergikům vyhovuje a pokud zvládnou překonat tu chuť, takže můžou používat.
Více z pořadu
Ostatní také poslouchají
-
O radosti z jídla i ze života: Přerušovaný půst. Co to vlastně je a jaké benefity by měl údajně mít?
Jezte, ať vám to sluší
-
Nejsou zelené potraviny jen předraženou trávou, která má dobrý marketing? Zeptali jsme se fyziologa
Radioporadna
-
Kefírová buchta od Heleny Kastnerové
Pochoutkový rok
-
Pavlína Křivánková: Chalupa
Četba na pokračování
-
Karel Michal: Krok stranou
Četba na pokračování
-
Kozlíček polní nahradí salát, bršlice zase zastoupí petržel
Co vás zajímá
-
Poradna zdravé výživy
Náš host
-
Lyžák: 1. díl
Lyžák
-
Občanský průkaz nově v chytrém telefonu
Dobrá rada
-
Smrt tatínka byla jako atomovka. Můj život to hodně poznamenalo, ohlíží se herečka Vendula Křížová
Až na dřeň