Názory a argumenty

Poslechněte si všechny páteční komentáře s Petrem Schwarzem

Názory a argumenty

Poslechněte si všechny páteční komentáře s Petrem Schwarzem
Petr Schwarz

Plus

Vítejte v dobrých časech. Pokud věříte, že přišly. Je vůbec možné dobře komunikovat špatné zprávy? Vondrák zakládá nové hnutí. Jihoafričané dostali Izrael před soud. To je prozatím vše. Jak Rus Muhammad daroval Arabům Korán. 
Petr Schwarz

Přepis epizody

Přepis mluveného slova do textu je prováděn automatizovaným systémem a proto obsahuje mnoho nepřesností. Je určen pouze pro rychlou orientaci a vyhledávání. Nalezené výsledky vyhledávání jsou v přepisu zvýrazněny podbarvením.
  • Česku zlom ve zdražování. Je možné dobře komunikovat? Špatné zprávy či obvinění Izraele z genocidy u Mezinárodního soudního dvora v Haagu. Nejenom. Tato témata rozeberou následující půlhodince Názorů a argumentů naši komentátoři. Příjemný a ničím nerušený poslech přeje Petr Schwarz Názory a argumenty.

  • Ministr vnitra Vít Rakušan dnes na tiskové konferenci shrnul dění z tohoto týdne ohledně prosincové tragické střelby na filozofické fakultě. A o tom teď budu mluvit s komentátorem ČRo Petrem Hartmanem, který nejenom tuto tiskovku bedlivě sledoval. Dobrý den. Petře, co z toho, jak ministra Rakušana situaci analyzoval, vyplývá?

  • Vyplývá z toho to, že represe je sice důležitá a že se až na různé detaily malé celkově podařil, a to znamená ten zásah na té filozofické fakultě, ale že ještě daleko důležitější je prevence a prevence nemá úplně zabránit tomu, aby se taková událost nikdy nezopakovala. To je naprosto nereálné, ale má zajistit to, aby ta pravděpodobnost opakování se výrazně snížila. Zároveň i ministr vnitra podle očekávání hovořil o tom, že je potřeba zachovat určitý odstup a nadhled, aby se pod vlivem těch událostí a na základě emocí nepřijali různé regulace, nepřijala různá opatření, která by ve svém důsledku spíše té věci uškodila, než aby pomohla. No a když hovořil o té prevenci, tak je podle očekávání důležitá informovanost. To znamená, aby lidé, kterých se případné nebezpečí týká, se to včas dozvěděli, aby lidé, kteří působí v těch objektech, věděli, co mají dělat a tím pomohli snížit případný rozsah té tragédie, což například ministr vnitra ocenil právě v souvislosti s chováním lidí, kteří byli na Filozofické fakultě a hovořil o tom, že podle právě analýze je policie. To přispělo k tomu, že těch obětí je méně. No a v neposlední řadě prevence se má týkat také lepší informovanosti o tom, kdo a jakým způsobem shromažďuje různé zbraně. Měla by být povinnost prodejců, aby to oznamovali do systému a ta informovanost se má týkat také lékařů, aby lépe mohli se dostat k informacím o tom, že jejich pacient má držení nějakou zbraň nebo vlastní zbrojní průkaz. Petře, děkuji, na slyšenou.

Ostatní také poslouchají