Natura

Játrová paštika bez masa? Chuť není problém, nejtěžší je vytvořit strukturu, přiznává výzkumník

Natura

Játrová paštika bez masa? Chuť není problém, nejtěžší je vytvořit strukturu, přiznává výzkumník
Hamburger (ilustrační foto)

Plus

Rostlinné alternativy k masným produktům jsou v českých obchodech stále častější. Ačkoliv jde o stoprocentně bezmasé produkty, necílí jen na vegany. Napodobeniny řízků, kuřecích nugetů, játrových paštik nebo mletého masa mohou tradičním strávníkům pomoci snížit spotřebu živočišných produktů bez nutnosti zásadně změnit jídelníček. Vyrobit ale náhražku, která dokáže maso k nerozeznání napodobit nejen chutí, ale i strukturou nejspíš ještě nějakou dobu potrvá.
Ondřej Novák

Přepis epizody

Přepis mluveného slova do textu je prováděn automatizovaným systémem a proto obsahuje mnoho nepřesností. Je určen pouze pro rychlou orientaci a vyhledávání. Nalezené výsledky vyhledávání jsou v přepisu zvýrazněny podbarvením.
  • Jak se pochutnat na řízku, stojku nebo paštice, aniž bychom kvůli tomu museli chovat zvířata na maso? To se snaží zjistit stále více firem a výzkumníků po celém světě. Trend uhlíkově neutrálních potravin dorazil i do Česka, kde se do vývoje rostlinných alternativ k masovým produktům zapojují i spotřebitelé a dokonce se u nás rozjíždí i výroba veganské. Toho tuňáka. Více už v dnešní. Na tu řeč od mikrofonu zdraví Ondřej Novák.

  • Na tu.

  • Rostlinnými alternativami k masným produktům se zabývají třeba vědci z VŠ chemicko-technologické. Rudolf Ševčík z ústavu konzervace potravin se zabývá třeba vývojem veganské játrové paštiky, kterou teď ochutnáme.

Ostatní také poslouchají