Laboratoř
Vědci krmí ryby metanem, přispívají tak k omezení emisí
Laboratoř
Plus
Badatelé ze Stanfordovy univerzity hodnotili, zda se lidstvu vyplatí ve větší míře vyrábět krmivo pro ryby z metanu. Takovou stravu bohatou na proteiny dokážou vyrobit bakterie. Mimo jiné přišli na to, že finančně by to bylo výhodné. Článek zveřejnil časopis Nature Sustainability.
Martina Mašková
Přepis epizody
-
Vítejte v pořadu vědců a herců. Tentokrát se zaměříme na biotechnologie. Budeme mluvit o tom, jak by mohl vypadat ekologický benzin, jak můžou přispět bakterie ke snižování emisí a zda by se dalo vyrábět ekologicky třeba krmivo pro ryby. Dobrý poslech přeje Martina Mašková.
-
Laboratoř.
-
Asi našeho dnešního pořadu jsou Ladislav Miko, který se věnuje dlouhodobě oboru životního prostředí. Dobrý den i vám. Petr Slavíček je chemik. Dobrý den. Dobrý den. A Kamila Špráchalová, herečka. Dobrý den. Vítám vás. Všechny věci ze dvou amerických akademických pracovišť představili způsob, jak převádět cukry na uhlovodíky, tzv. Ole Finy. Mluvíme tu v podstatě o pokusu, jak vyrábět biopalivo. Chtějí tak hledat možnosti využití metod výroby ekologického benzinu, ale třeba i průmyslových lubrikantu, které zvyšují stabilitu stavebních materiálu. Aktuálně spotřebují 100 molekul glukózy na osm molekul. Ale v říjnu. Vy si dovedete mí hosté představit ekologický benzin. Petr Slavíček já si ho představit dovedu, ale asi ne z glukózy. Toho by byla trošku škoda. Pro mě je to spíš surovin a výroba prostě surovin. Průmysl je založen na tom, že spotřebováváme uhlovodíky, nenasycené uhlovodíky, ze kterých se dělají nejrůznější polymery a další látky. A když by to opravdu fungovalo na průmyslové úrovni, tak možná toto jako mohla být nějaká cesta, jak to udělat. Na palivo by to asi byla škoda.
Více z pořadu
Ostatní také poslouchají
-
Lydie Romanská: Kletba podle Justiny
Četba na pokračování
-
Šlachtovy tanky
Radiokniha
-
Část 1. - Předpoklady a počátky
Četba na pokračování
-
Lososy zabíjela srážková voda z měst. Zachránila je biočistička na předměstí
Laboratoř
-
Josef Nesvadba: Upír LTD
Tip mujRozhlas
-
Miláček
Podvečerní čtení
-
Marek Torčík: Rozložíš paměť
Četba s hvězdičkou
-
O čem je migrační pakt
Vinohradská 12
-
Brunch česky? Víkendové debužírování. Jde o to nespěchat, usmívá se autor gastromapy Lukáš Hejlík
Host Lucie Výborné
-
První velké fuj
Čtení na pokračování