Laboratoř
Proteiny z masa a mléka můžete nahradit oříšky, ovocem nebo tofu. Bude vám ale chybět vápník
Laboratoř
![Zeleninové jídlo (Vegan Stuffed Bell Peppers with Chickpeas and Asparagus)](/sites/default/files/styles/detail/public/rapi/137101ed81a09eee6863f29c50c4052f.jpg?h=bd39dacd&itok=FNuoeSfj)
Plus
Částečné nahrazení živočišných proteinů ve stravě rostlinnými zvyšuje délku života, a zároveň by mohlo přispět ke snížení emisí skleníkových plynů. Vědci to vyvodili z dlouholetého výzkumu stravování Kanaďanů. Některým jeho respondentům, kteří omezili mléčné výrobky, ale chyběl vápník.
Martina Mašková
Přepis epizody
-
Tam vás pořadu vědců a herců. Tentokrát nás bude zajímat, jak malé ekosystémy a malé organismy ovlivňují ty velké.
-
Co zmůže žížala a proč bychom pomohli ubrat živočišné proteiny? Příjemný poslech přeje Martina Mašková.
-
Laboratoř.
Více z pořadu
Ostatní také poslouchají
-
Sobi, buřňáci nebo želvy reagují na změnu klimatu podle pohlaví
Laboratoř
-
Češi konzumují průměrně 220 gramů proteinů z masa denně - udržitelná dávka je 9 až 23 gramů
Věda Plus
-
Klimatolog: Co se s klimatem děje, jsme věděli dávno. Za situaci, kam se dostáváme, si můžeme sami
Studio Leonardo
-
Mexické fazole = Exotika na českém talíři. Stačí rýže nebo dobré pečivo k nim a máte úžasný oběd
Vaříme s Habadějem
-
Jezte fazole místo hovězího a zachráníte planetu, vzkazují vědci
Dnešní Plus
-
Pojídání hmyzu neznamená, že si venku slupnete nějakou mouchu, říká antropoložka jídla Ferrarová
Hovory
-
Geologický vrt v Žernově má pomoci zjistit, proč před miliony let na Zemi vyhynula část organismů
Zprávy pro Královéhradecký kraj