Laboratoř
Samotářské včely vyrábějí pro potomky obdobu našeho jogurtu. Jsou klíčové pro úrodu v sadech
Laboratoř

Plus
Samotářské včely zvané hedvábnice svým larvám podávají kapalnou stravu obohacenou o laktobacily, což není pro tento hmyz obvyklé. Jak si vedou včelí mistryně ve fermentaci a proč bychom jim měli věnovat větší pozornost, popsal časopis Frontiers in Microbiology.
Martina Mašková
Přepis epizody
-
Vaří včely pro své potomky? Kterému hmyzu prospívá organizace a kterému ne a čím je zajímavý mozek? Mi? Jsou. To jsou tři náměty, kterým věnujeme pozornost dnešním pořadu vědců a herců. U mikrofonu je Martina Mašková.
-
Laboratoř.
-
Pozvání k naší debatě přijali entomologové Petr Šípek dobrý den a Ondřej Sedláček. Dobrý den. A herec a také náš stálý host Kajetán Písařovic. Dobrý den. Původem severoamerické samotářské včely jsou mistryněmi fermentace. Pro potomky vyrábějí kapalnou stravu bohatou na lak. To bacily, které známe třeba z jogurtu nebo kvašení zelí. A protože většina z 20000 druhů včel na světě se živí nektarem anebo pylem, tak se dá s trochou nadsázky říct, že se z tohoto druhu včel staly všežravci. Staly Petře, šípku.
Více z pořadu
Ostatní také poslouchají
-
Hmyzu dál ubývá. Ani čmelák nedokáže před klimatickou změnou utéct
Laboratoř
-
Poradna: Jak se starat o včely a získat od nich med a propolis
Poradna
-
Té noci pes neštěkal. Příběh mafiánského bosse z divokých devadesátek vypráví jeho manželka
Dokument
-
Kůň nežere okurkový salát
Počteníčko
-
Jak včelařit. Mistrovský kurz chovatele včel Jaroslava Bajka
Mistrovský kurz
-
Vládní balíčky jsou neinovativní. Ani neopisují věci, které jinde fungují, kritizuje ekonom Sedláček
Chyba systému
-
Hermann Hesse: Podzimní pěší putování
Povídka