Laboratoř

Samotářské včely vyrábějí pro potomky obdobu našeho jogurtu. Jsou klíčové pro úrodu v sadech

Laboratoř

Samotářské včely vyrábějí pro potomky obdobu našeho jogurtu. Jsou klíčové pro úrodu v sadech
Colletes inaequalis

Plus

Samotářské včely zvané hedvábnice svým larvám podávají kapalnou stravu obohacenou o laktobacily, což není pro tento hmyz obvyklé. Jak si vedou včelí mistryně ve fermentaci a proč bychom jim měli věnovat větší pozornost, popsal časopis Frontiers in Microbiology.
Martina Mašková

Přepis epizody

Přepis mluveného slova do textu je prováděn automatizovaným systémem a proto obsahuje mnoho nepřesností. Je určen pouze pro rychlou orientaci a vyhledávání. Nalezené výsledky vyhledávání jsou v přepisu zvýrazněny podbarvením.
  • Vaří včely pro své potomky? Kterému hmyzu prospívá organizace a kterému ne a čím je zajímavý mozek? Mi? Jsou. To jsou tři náměty, kterým věnujeme pozornost dnešním pořadu vědců a herců. U mikrofonu je Martina Mašková.

  • Laboratoř.

  • Pozvání k naší debatě přijali entomologové Petr Šípek dobrý den a Ondřej Sedláček. Dobrý den. A herec a také náš stálý host Kajetán Písařovic. Dobrý den. Původem severoamerické samotářské včely jsou mistryněmi fermentace. Pro potomky vyrábějí kapalnou stravu bohatou na lak. To bacily, které známe třeba z jogurtu nebo kvašení zelí. A protože většina z 20000 druhů včel na světě se živí nektarem anebo pylem, tak se dá s trochou nadsázky říct, že se z tohoto druhu včel staly všežravci. Staly Petře, šípku.