Zvídavec Evy Sinkovičové

Dívky ho dostávaly jako věno. Co je to kvas a jak o něj pečovat?

Zvídavec Evy Sinkovičové

Dívky ho dostávaly jako věno. Co je to kvas a jak o něj pečovat?
Kvásek je živý organismus

Rádio Junior

Je kvásek opravdu živým organismem? Jak se krmí? Co potřebuje ke spokojenému životu a z čeho se skládá? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.
Eva Sinkovičová

Přepis epizody

Přepis mluveného slova do textu je prováděn automatizovaným systémem a proto obsahuje mnoho nepřesností. Je určen pouze pro rychlou orientaci a vyhledávání. Nalezené výsledky vyhledávání jsou v přepisu zvýrazněny podbarvením.
  • Zvídavé Simkovičové.

  • Moji milí zvědavci, vítejte u dalšího dílu. Je na přání Točník a pojďme se rychle něco nového dozvědět. Směsi mouky a vody se sice říká lidově kvásek, ale správné označení je kvas. Jde o symbiotickou kolonie mikroorganismů, která se živí základními složkami mouky. Kvas obsahuje kvasinky, enzymy a bakterie. Ty společně kvasí. Těsto, které pak dobře kiny kvasu nejvíce chutná škrob, tedy složitý cukr. Kvas je zkrátka společenství aktivních jednobuněčných organismů, které se rozmnožují, umírají a hodují na mouce. Ve vznikajícím kvasů probíhá samovolné kvašení. V kyselém prostředí se začnou množit určité druhy kvasinek, pro které toto prostředí příznivé, a vzniká původní kvas. Ke kvašení rozmíchané směsi v uzavíratelné sklenici, kterou necháme stát v teple bez víčka, dochází asi po čtyřech dnech. Vzniká malý živý organismus. Pak se nádoba zavíčkuje a udělají se jen dírky pro přísun vzduchu. Skladujeme v lednici a měli bychom alespoň jednou za 14 dní péct chleba. A taky náš malý živý organismus dál krmit. Kvas si občas dělá, co chce. Musíte ho opečovávat a především správně krmit. Pak bude kvas spokojený, silný a budete s ním moci péct řadu let. Je totiž téměř nesmrtelný. Pokud kvas déle nepoužíváte, musíte ho pak tzv. oživit nebo Rose krmit. Omlazování kvasu může trvat i několik dní, pak ho ale opět můžete použít do těsta, protože jde o živý organismus. Je důležité říci, že každý kvas je originál. Čas potřebný na Rose krmení se nedá jednoznačně určit. Je třeba vypozorovat, kdy je kvas v té nejlepší kondici a jak se jeho aktivita mění při různých teplotách. Pokud váš kvas zapáchá po alkoholu nebo od státu, zkrátka smrdí velmi kyselý, znamená to, že má hlad. Pokud by ale kvas silně zapáchal a pokryl se zelenou nebo modrou plísní, musí se vyhodit. Vhodná teplota pro krmení kvasu, která podporuje růst kvasinek a tvorbu kyseliny mléčné, se pohybuje mezi 20 a 35 stupni. K vás tedy krmte v teple pět až osm hodin. Po krmení se kvas zdvojnásobí, použitého pak v jeho nejvyšší formě pak zase začne ztrácet na síle. Kvas se krmí moukou a vodou. Je to úžasná věc. Dříve dívky dostávaly část kvasu při odchodu z domu jako věno. Nemusí se ale přidávat jen do těsta na chleba, ale i do sladkých jídel. Přijde vám to celé moc složité? Nemusíte hned zakládat vlastní kvas. Můžete si ho třeba koupit v obchodě se zdravou výživou, zeptat se v pekárně. Nebo vám třeba kus kvasu dá někdo z kamarádů a vy jen budete přikrmovat. Kvas kypří a okyselí těsto dodá typickou chuť. Navíc jsou potraviny s kvasem lépe stravitelné, vydrží déle, nenadýmají a mají skvělou chuť. A rada na závěr? Kvas by se měl míchat prstem, ale pouze po pořádné umytí rukou. Radí to zkušení pekaři. Zkusíte si doma vykrmit? Klas holky a kluci, pokud chcete o kvasu někomu vyprávět, ale nestihli jste si všechno zapamatovat, tak nevadí. Už teď si to na webu Rádia Junior můžete poslechnout znovu, kolikrát chcete. A pokud vás napadá nějaká zajímavost, o které moc lidí neví, tak my jí určitě napište a třeba se objeví v nějakém dalším dílu s výdaji chce.

  • Tak ahoj.