Hovory
Pojídání hmyzu neznamená, že si venku slupnete nějakou mouchu. Jde o surovinu, která se do potravin přidává, vysvětluje antropoložka jídla Ferrarová
Hovory
Plus
„Laboratorní maso se dnes ,vyrábí‘ především z luštěnin – z čočky nebo hrachu. A je to určitě strava budoucnosti, protože jejich pěstování je relativně levné. Kdyby se lidstvo – alespoň v našich zeměpisných délkách a šířkách – rozhodlo, že to zkusí, tak by to pomohlo hlavně ekologii,“ myslí si antropoložka jídla Eva Ferrarová, která přednáší na Filozofické fakultě UK. Podobně je to i s konzumací hmyzu.
Lucie Vopálenská
Přepis epizody
-
Říká se, že láska prochází žaludkem. Je to klišé, ale složení stravy určitě přispělo k evoluci lidstva a jídlo je významnou kulturní veličinou. Může se stát i subjektem národní identity, artiklem zahraniční politiky nebo naopak předmětem odmítání z protestních či náboženských důvodů. Právě o vztazích k jídlu budeme teď na plusu mluvit v následujících minutách. Hostem hovorů je antropoložka jídla Eva Ferrarová z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Dobrý den. Přeji. Dobrý den. A od mikrofonu zdraví Lucie Vopálenská.
-
Evo, jaký vliv mělo to, co jsme jedli v minulosti, na to, kým jsme tady lidmi? A teď myslím opravdu evolučně.
-
Obrovský. Pochopitelně, protože bychom se mohli sami sebe zeptat, proč zrovna my jsme se stali těmi dominantními tvory na Zemi. A proč ne třeba?
Více z pořadu
Ostatní také poslouchají
-
Bold jedinec je „ofrklý“ vlk, nemá strach z člověka a loví ovce, popisuje zoolog Safari parku
Hovory
-
Antropoložka jídla Eva Ferrarová: V Evropě to s konzumací masa přeháníme. Má to ekologické dopady
Blízká setkání
-
Češi konzumují průměrně 220 gramů proteinů z masa denně - udržitelná dávka je 9 až 23 gramů
Věda Plus
-
Život bez masa? Vegetariánství zažívalo boom v 19. století a poté znovu po vzniku Československa
Téma Plus
-
Vynálezce syntetického masa způsobil potíže náboženským vědcům
Křesťanský týdeník
-
Roztomilý pavouk vegetarián se maskuje za mravence. Proč to dělá?
Zvídavec Evy Sinkovičové
-
Cílek: Půdu zachrání malá opatření, poučme se z historie
Leonardo Plus
-
Vědci varují před průmyslovým chovem chobotnic. Na farmách trpí tak, že pojídají vlastní chapadla
Dnešní Plus
-
Grenadýrmarš s uzeným tofu
Vaříme se Slávkou
-
Dieta nebo budoucnost lidstva a záchrana života na Zemi?
Co vás zajímá