Host Lucie Výborné
Národy si recepty vykrádají, kdo má lepší jídlo, má větší moc, přibližuje antropoložka jídla
Host Lucie Výborné
Radiožurnál
Řecká a římská kuchyně byly převážně vegetariánské, na severu zase řádili barbaři, kteří měli základ v mase. A tyto dvě kultury se střetávaly a propojovaly, popisuje vznik evropské kuchyně Eva Ferrarová, která vyučuje antropologii jídla na Filozofické fakultě UK. Národní kuchyně ale podle ní neexistuje, to je jen konstrukt – nutnost získat identitu spojenou s jídlem. „Lidé jsou konzervativní, bojí se, aby nesnědli něco, co by jim ublížilo,“ říká antropoložka jídla.
Více z pořadu
Ostatní také poslouchají
-
Když u vaření nemáte pokoru, vzniká kostka ve skluzu, kančí na daňčím a další totální nesmysly
Host do domu
-
Řecký rudý hrnec
Dobroty Dáši Kubíkové
-
Vegetářská pečeně podle První vegetářské kuchařky z roku 1909
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou
-
Banalita mě dřív urážela. Čím jsem starší, tím si jednoduchosti víc cením, říká kuchař Michal Hromas
Host Lucie Výborné
-
Panzanella. Recept Romana Pauluse na salát za hubičku ze starého pečiva
Vaření za hubičku s Romanem Paulusem
-
Květák v tempuře. Že nevíte o co se jedná? Vyzkoušejte náš recept a všichni u stolu budou nadšeni!
Vaříme s Habadějem
-
Topinambur: Hlízy podobné bramborám
Na vidličce Romana Pauluse
-
Tuřín je na okraji zájmu, v kuchyni má přitom široké využití a je i zdraví prospěšný
Pochoutkový rok