Host Lucie Výborné

Národy si recepty vykrádají, kdo má lepší jídlo, má větší moc, přibližuje antropoložka jídla

Host Lucie Výborné

Národy si recepty vykrádají, kdo má lepší jídlo, má větší moc, přibližuje antropoložka jídla
Eva Ferrarová, antropoložka jídla

Radiožurnál

Řecká a římská kuchyně byly převážně vegetariánské, na severu zase řádili barbaři, kteří měli základ v mase. A tyto dvě kultury se střetávaly a propojovaly, popisuje vznik evropské kuchyně Eva Ferrarová, která vyučuje antropologii jídla na Filozofické fakultě UK. Národní kuchyně ale podle ní neexistuje, to je jen konstrukt – nutnost získat identitu spojenou s jídlem. „Lidé jsou konzervativní, bojí se, aby nesnědli něco, co by jim ublížilo,“ říká antropoložka jídla.

Více z pořadu

Ostatní také poslouchají