Zvídavec Evy Sinkovičové

Co se stane s jídlem, když ho sníme? Jak putuje naším tělem?

Zvídavec Evy Sinkovičové

Co se stane s jídlem, když ho sníme? Jak putuje naším tělem?
Trávicí soustava

Rádio Junior

Co ho na jednotlivých zastávkách čeká? Proč je trávicí systém tak důležitý?  Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.
Eva Sinkovičová

Přepis epizody

Přepis mluveného slova do textu je prováděn automatizovaným systémem a proto obsahuje mnoho nepřesností. Je určen pouze pro rychlou orientaci a vyhledávání. Nalezené výsledky vyhledávání jsou v přepisu zvýrazněny podbarvením.
  • Zvídavé Simkovičové.

  • Z výlevky a zvědavci. Moc vás zdravím a vítám vás u dalšího dílu. Pojďme se rovnou vrhnout na tu dnešní zajímavost. Tušíte, jak putuje sousto, které rozžvýkáme a spolkneme naším tělem? Důležitou roli tu hraje trávicí soustava člověka, která zajišťuje příjem potravy, ale i mechanické a chemické zpracování potravy. Vstřebávání živin a vyloučení zbytků nejprve rozžvýkáme pomocí zubů a žvýkacích svalů naše sousto. Rozmělní se se slinami, které obsahují důležité enzymy. Putování sousta tedy začíná v dutině ústní. Polkneme a kašovitá hmota se posune do hltanu, ze kterého se posune do jícnu. Jícen je asi 25 až 32 cm dlouhá trubice, která vede do žaludku. Sousto sjede jícnem do žaludku. Díky rytmickým vztahům a uvolňování hladké svaloviny ve stěnách trávicí trubice tyto stahy hmotu posouvají jícnem kupředu. Jízdu usnadní i hlen, který vylučují některé buňky sliznice trávicí soustavy. Vstup do žaludku je takovým svěračem, který brání vracení potravy z žaludků zpět do jícnu. Žaludek je pak takový vak, rozšířená část trávicí trubice o objemu jeden až dva l, kde dochází k mechanické a chemické úpravě potravin. Předtím, než vstoupí do tenkého střeva. Začíná tu trávení bílkovin a sám žaludek je před otrávením chráněn tak, že je hostina je pokryta speciálním hlenem zvanému cín. Žaludek je schopný přijmout poměrně velké množství potravy a pak i po malých částech v podobě tráveniny předává do tenkého střeva. I zde, stejně jako v jícnu funguje mimovolní pravidelné stahování hladké svaloviny. Stejně jako na začátku i na konci je u žaludku svěrač. Tenké střevo je pak dalším stanovištěm našeho sousta. Je dlouhé asi tři až pět m a skládá se ze tří částí dvanáctníků latiníků a kyčelní ku. Dochází tu k další fázi trávení a také k vstřebávání jednotlivých složek potravy a živin. Trávicí šťávy, tedy střevní šťávy, šťávy slinivky břišní a žluči pomáhají zpracovat bílkoviny, cukry a tuky. Na tenké střevo navazuje střevo tlusté. To je kratší, má zhruba m a půl. Nestrávené zbytky potravy z tenkého střeva se tu zahušťují, dochází k vstřebání posledních živin body a elektrolytů a nakonec výsledná směs, tedy zbytky potravy smíšené s trávicími šťávami, hlenem atd. opouští konečníkem trávicí trakt. Trávicí soustava je dlouhá skoro osm m. Doba putování z úst a trávicím traktem je závislá na mnoha věcech a u každého je jinak dlouhá. Každopádně je trávicí soustava úžasná. Dokáže přeměnit potravu na živiny, které nutně potřebujeme k životu. Každý jednotlivý orgán tu má svou nezaměnitelnou funkci. Živiny se postupně vstřebávají do krve a putují po celém těle. Až budete příště obědvat nebo snídat, představte si tuto dlouhou a úžasnou cestu vašeho sousta. Holky a kluci, pokud chcete o cestě sousta někomu vyprávět, ale nestihli jste si všechno zapamatovat. Tak nevadí, už teď si to na webu Rádia Junior můžete poslechnout znovu, kolikrát chcete. A pokud vás napadá nějaká zajímavost, o které moc lidí neví, tak my určitě napište a třeba se objeví brzy v nějakém dalším dílu. Zvědavce. Tak ahoj.