Zaostřeno
Klimatické změny už zvyšují ceny kakaa, kávy i banánů. Farmáři by měli začít pěstovat rýži bez vody, nabádá analytička
Zaostřeno
Plus
Ceny kakaa šplhají do výšin, brzy si připlatíme i za kávu nebo banány. Důvodem je horší úroda v důsledku změn klimatu. Farmáři si stěžují na sucho, ale také naopak na přívalové deště a choroby rostlin. Expertka na zemědělství a analytička Asociace pro mezinárodní otázky Barbora Chmelová tvrdí, že problém s produkcí kávy se týká všech pěstitelů – od jižní a západní Ameriky až po Etiopii a Latinskou Ameriku. A v důsledku změn klimatu bude produkce plodin nejspíš ještě klesat.
Patrik Salát
Přepis epizody
-
Na pultech obchodů je bereme jako samozřejmost. Banány, káva nebo kakao patří u nás mezi oblíbené spotřební zboží. Pěstují se ale na druhém konci světa, v zemích, kterých se začínají výrazně dotýkat změny klimatu. Tamní farmáři se musí vyrovnat s extrémními suchy nebo naopak přívalovými dešti. Úrodu jim navíc nynější choroby rostlin. Jak se s tím vyrovnávají a co to znamená pro evropský trh? Na to hledá odpověď zaostřeno, u kterého vás vítá Patrik. Salát. Zaostřeno.
-
Filipínští pracovníci zahalení v černých šusťákových bundách obhospodařují banánovníky na plantáži na ostrově Mindanao. Na jejich práci tady dohlíží Reagan Navaro, který doprovází po plantáži české podnikatele a objasňuje jim její fungování. Do mikrofonu.
-
No naplno. Nejlíp. Albín. Naplno.
Více z pořadu
Ostatní také poslouchají
-
Zdá se to nemožné, ale celosvětová spotřeba kávy převyšuje její produkci
Zaostřeno
-
Káva je zátěž. Nejvíc ekologické je dávat si ji v kavárně, radí odborník
Natura
-
Ani zelená káva není nesmrtelná, říká baristka a lektorka přípravy kávy Tereza Balá
Ve vlastní šťávě
-
Jiří Březina mladší: Kafe
Rozhlasový sloupek
-
Vědec Jan Dobeš už za studií objevil nový typ imunitních buněk
Věda Plus
-
Dagmar Ruščáková: Pečeť ročních období
Nedělní káva
-
Vědecké dobrodružství v Indii: Degustátorům projdou ročně pod rukama tisíce tun kávy
Vědecká dobrodružství