Názory a argumenty

Poslechněte si všechny úterní komentáře s Petrem Schwarzem

Názory a argumenty

Poslechněte si všechny úterní komentáře s Petrem Schwarzem
Petr Schwarz, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Plus

Petr Pavel rok od zvolení: Důstojný, ale opatrný. Od střelby na filozofické fakultě uplynul měsíc, končí fáze truchlení. Ministři zahraničí zemí EU jednají o Gaze. Trump je Trump, DeSantis jen trumpista. Macron říká: nesmíme dovolit Rusku, aby vyhrálo. 
Petr Schwarz

Přepis epizody

Přepis mluveného slova do textu je prováděn automatizovaným systémem a proto obsahuje mnoho nepřesností. Je určen pouze pro rychlou orientaci a vyhledávání. Nalezené výsledky vyhledávání jsou v přepisu zvýrazněny podbarvením.
  • Otazníky nad zákonem o referendu EU a řešení izraelsko-palestinského konfliktu či měsíc od tragédie na Filozofické fakultě nejenom. Tato témata rozeberou následující půlhodince Názorů a argumentů naši komentátoři. Příjemný a ničím nerušený poslech přeje Petr Schwarz Názory a argumenty.

  • V PS i dnes probíhá boj o korespondenční volbou. Ještě tento týden ji ale čeká další třaskavé téma. V hnutí ANO si vyžádalo mimořádnou schůzi k zákonu o obecném referendu. Jak ostatně dnes na tiskové konference připomněla šéfka poslaneckého klubu hnutí Alena Schillerová. A o otázce referenda teď budu mluvit s komentátorem ČRo Petrem Hartmanem. Dobrý den. Petře, s referendem počítá i ústava. Proč tento zákon ještě nemáme?

  • Dalo by se na to lapidárně odpovědět, protože politici nejsou schopni se shodnout na tom, jakou podobu by ten obecný zákon měl mít. Čeho všeho by se referendum mělo týkat nebo nemělo týkat a jaké by byly parametry. To znamená, za jakých podmínek by mohlo být svoláno a zda by bylo nebyl nebo nebylo závazné a také jaká účast by to zaručila v tom referendu. Když se podíváme na referenda v ČR, tak my samozřejmě máme různá místní, ale na té celostátní úrovni se konalo jedno jediné. K tomu byl přijat speciální zákon. Týkalo se vstupu země do EU. Od té doby se různí politici pokoušejí prosadit obecný zákon o referendu celostátním. A nepodařilo se jí to také z toho důvodu, že k jeho schválení je potřeba ústavní většina, to znamená minimálně 120 poslanců ve sněmovně. Přitom například v minulém volebním období hnutí ANO se shodlo se sociální demokracií a také s piráty na určité podobě toho referenda, ale nedali dohromady tu potřebnou většinu, takže nic neprosadili. Dá se tedy tvrdit, že podobný osud bude čekat iniciativa hnutí ANO, nejenom, že se o tom nebude jednat o tom konkrétním zákonu, té konkrétní podobě, ale ta mimořádná schůze, která bude schválena, tak je prakticky jisté, že nebude schválen její program a tím pádem skončí záhy, než by mohla regulérně začít. Takže dá se předpokládat, že v dohledné době se zákona o obecném referendu nedočkáme a že se nebude konat ani k věcem, které by hnutí ANO považovalo za vhodné pro posouzení referendem. To znamená například zavedení eura nebo korespondenční volby, což podle očekávání vládní koalice odmítá. Takže dá se říci, že ta situace zůstává setrvale neměnná. Petře, děkuji. Na slyšenou.

Ostatní také poslouchají