Názory a argumenty

Poslechněte si všechny úterní komentáře s Petrem Schwarzem

Názory a argumenty

Poslechněte si všechny úterní komentáře s Petrem Schwarzem
Petr Schwarz, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Plus

Úcta k diplomacii a nečernobílý pohled na svět, i to je odkaz Karla Schwarzenberga. Jedni od sebe, druzí k sobě. Jak to vlastně má Greta s Hamásem? V Polsku začala vládnout proevropská opozice. V Sejmu už vyhrála. Restart, nebo nutellu?
Petr Schwarz

Přepis epizody

Přepis mluveného slova do textu je prováděn automatizovaným systémem a proto obsahuje mnoho nepřesností. Je určen pouze pro rychlou orientaci a vyhledávání. Nalezené výsledky vyhledávání jsou v přepisu zvýrazněny podbarvením.
  • Vesty lékařů, koalice v české politice či nové mocenské poměry v Polsku nejenom. Tato témata rozeberou následující půlhodince Názorů a argumentů naši komentátoři. Příjemný a ničím nerušený poslech přeje Petr Schwarz Názory a argumenty.

  • Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek včera tři hodiny jednal se zdravotnickými odbory a lékaři. Nakolik úspěšně, o tom teď budu mluvit s komentátorem ČRo Petrem Hartmanem. Dobrý den. Petře, hrozí od prosince omezování zdravotní péče?

  • Teoreticky to hrozí. Vyloučit to nelze, protože mladí lékaři a nejenom oni tvrdí, že pokud se nedohodnou s ministerstvem zdravotnictví, pokud nevyjde vstříc jejich požadavkům, takže odmítnou pracovat přesčas. A těch lékařů by mohlo být tolik, že by skutečně hrozilo omezení péče. Dá se říci, že snad by nedošlo k tomu, že by hrozilo omezení akutní péče, ale různých plánovaných zákroků, které je možné odložit, tak už na to, aby se to týkalo. Ale je to stále ještě otázka, protože ta jednání se vedou a dá se říci, že se určitým směrem posouvají, protože když se podíváme na začátek těch protestů, tak tam se typicky po česku řešil nedostatek lékařů v nemocnicích a toho, jak zajistit tedy nepřetržitou péči a řešilo se to pomocí přesčasů a pomocí porušování zákoníku práce. A to řešení po Česku bylo v tom, že tedy se to zlegalizovalo, to znamená, že se navýšil počet možných přesčasů pro lidi pracující ve zdravotnictví, a to se nelíbilo mladým lékařům, takže proti tomu protestovali. A nakonec se na ten protest na Barrandov i požadavek toho nejenom omezit ty přesčasy, vrátit je do té původní normy, ale také zvyšovat platy lidem pracujícím ve zdravotnictví, především lékařům v nemocnicích. A dá se říci, že ta dosavadní jednání vyústila v to, že do sněmovny putuje novela zákoníku práce, která by se měla postarat o to, aby těch přesčasů bylo méně, než tedy ta novela umožňuje. Tak to myslím, že ten problém by měl být odstraněn. Ale stále trvá nedohoda mezi představiteli lékařů, odborů a mezi ministerstvem zdravotnictví, co se týká platů, protože ministr zdravotnictví tvrdí, že je ochoten navýšit příjmy lékařů, ale takovým způsobem, že z toho veřejného zdravotního pojištění plynou jednotlivým zařízením určité peníze a ty by měly být věnovány právě na platy těch lékařů, ale ne tím, že by se navýšila ta jejich základní složka, ale že by to šlo do odměn. Takže to se lékařům nelíbí a chtějí, aby byly zvýšeny tarify. Já zatím ta dohoda tady není a snad se k ní dospěje, protože já skutečně od prvního prosince bude v nemocnicích mluví jinak. Petře, děkuji.

Ostatní také poslouchají