Názory a argumenty

Poslechněte si všechny sobotní komentáře s Petrem Schwarzem

Názory a argumenty

Poslechněte si všechny sobotní komentáře s Petrem Schwarzem
Petr Schwarz, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Plus

Jak si v očích světa stojí dva hlavní protagonisté války na Ukrajině. Kam s nimi? Itálie řeší problémy s nadbytkem turistů. Poslední generace probouzí nenávist. Chyba. Francouzský zármutek nad odchodem Milana Kundery. Proč švédští vinaři a pivaři zbystřili pozornost. Vláda oficiálně pasovala Rusko na zásadní hrozbu. Co na to hnutí ANO? 
Petr Schwarz

Přepis epizody

Přepis mluveného slova do textu je prováděn automatizovaným systémem a proto obsahuje mnoho nepřesností. Je určen pouze pro rychlou orientaci a vyhledávání. Nalezené výsledky vyhledávání jsou v přepisu zvýrazněny podbarvením.
  • Muzice Volodymyra Zelenského a Vladimira Putina ve světovém veřejném mínění. Nová bezpečnostní strategie českého státu či Itálie pod náporem turistů? Nejenom. Tato témata rozeberou následující půlhodince Názorů a argumentů naši komentátoři. Příjemný a ničím nerušený poslech přeje Petr Schwarz Názory a argumenty.

  • Jaksi v očích světa stojí dva hlavní protagonisté války na Ukrajině Vladimir Putin a Volodymyr Zelenskyj. To zkoumal nový globální sociologický průzkum amerického střediska Pew Research Center, kterého si všímá komentátor ČRo Libor Dvořák.

  • Průzkum věnovaný místu Ruska a jeho prezidenta Vladimira Putina v očích světového veřejného mínění probíhal od letošního února do května ve 24 státech světa a nijak zvlášť nepřekvapil. Není divu. Začal přesně rok od Putinova proradného útoku na Ukrajinu a plně odráží vztah rozumně uvažujících lidí jak ke způsobu jejího vedení, tak i ke zkáze, již už válka napadené zemi způsobila. Ostatně, uveďme si pro ilustraci pár čísel celkově s Putinovou současnou agresivní politikou nesouhlasí 87 % z 30000 dotázaných a ve Švédsku či v Polsku to bylo dokonce 98 % lidí. Na druhé straně jsou tu země zpravidla daleko až velmi daleko od Ruska, kde doposud setrvala značná nedůvěra k Putinovi. Jsou to především Indie a Indonésie. V prvním případě své sympatie vůči autokratickému ruskému prezidentovi vyjadřuje více než polovina lidí, ve druhém pak skoro polovina. Stejný celosvětový průzkum veřejného mínění se ovšem zabýval i popularitou ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. A tady možná kupodivu výsledky zdaleka nejsou tak jednoznačné. O málo víc než polovina respondentů současnému nezpochybnitelnému vůdci ukrajinského lidu plně nebo zčásti důvěřuje, ovšem skoro dvě pětiny dotázaných se netají svou nedůvěrou. Můžeme si samozřejmě klást otázku, jak tyto údaje interpretovat. V případě Putinově se dá soudit, že mu svou přízeň vyjadřují ti, jimž politika silné, až příliš silné ruky nevadí, ba spíše imponuje. Ostatně celosvětová poptávka po politicích tohoto typu v posledních letech spíše stoupá. Stačí připomenout si Donalda Trumpa či maďarského Viktora Orbána. Trochu těžší je glosovat výsledek Volodymyra Zelenského, který názory účastníků průzkumu dělí zhruba na polovinu. Dá se ale soudit, že mnoho lidí nemá důvěru v politiky s minulostí televizního baviče. Leckomu může vadit i správě řečeným související Zelenského sklon k poněkud teatrálním gestům a sem patří i jeho každodenní televizní promluví k národu. Zajímavé by určitě bylo zjistit, jak výsledky tohoto průzkumu budou vnímat oba prezidenti, pokud se jim ovšem dostanou do rukou.

Více z pořadu

Ostatní také poslouchají