Laboratoř
K rozvoji mozku našich pravěkých předchůdců možná přispěla zkvašená strava
Laboratoř
Plus
Když naši pravěcí předci a příbuzní začali konzumovat kvasící stravu, zejména ovoce, přispělo to zřejmě ke zmenšování jejich střev a zvětšování mozků. Lidská trávicí soustava je dnes o 60 procent menší než trávicí soustavy ostatních primátů, mikrobiom máme méně bohatý než lidoopi, zato mozek třikrát větší.
Martina Mašková
Přepis epizody
-
Vítejte v pořadu vědců a herců. Tentokrát něm budeme mluvit o tom, jestli se bono boom vyplatí. Spolupráce, jestli je možné, že i babičky u lidoopů mají menopauzu. A jak kvašení potravin přispělo k rozvoji mozku našich předků v pravěku? Příjemný poslech přeje Martina Mašková.
-
Laboratoř.
-
Ve studiu jsou dnes dva zoologové. Barbora Pafko. Vítejte.
Více z pořadu
Ostatní také poslouchají
-
Dopravu v buňkách zajišťují „chytré dálnice“. Jsou důležité i pro zdraví mozku
Laboratoř
-
Naše tělo nepostřehlo, že už nejsme lovci a sběrači, říká biolog Petr
Leonardo Plus
-
Neviditelní, nebezpeční, všudypřítomní škůdci našeho jídla i zdraví. Na co si dát v létě pozor?
Apatyka
-
Malá hrst vlašských ořechů pětkrát týdně pomůže k lepšímu spánku a proti rakovině
Přírodní lékárna
-
Pojídání hmyzu neznamená, že si venku slupnete nějakou mouchu, říká antropoložka jídla Ferrarová
Hovory
-
Probiotika na míru proti obezitě i covidu? Jsou to „hodné“ bakterie, které ovlivňují zdraví střev
Radioporadna
-
Mexické fazole = Exotika na českém talíři. Stačí rýže nebo dobré pečivo k nim a máte úžasný oběd
Vaříme s Habadějem
-
Živočišná buňka je měkoučká, elektrická a v jádře má knihovnu s kuchařkami, líčí patolog
Zdravíčko