Pochoutkový rok
K Velikonocům patří mladé maso, nejoblíbenější je to králičí. Podává ho ve své restauraci i Zdeněk Pohlreich
Pochoutkový rok
Rádio vašeho kraje
Zajíc patří k nejmladším symbolům Velikonoc. V antické mytologii byl symbolem štěstí, ale i krátkého života. Ve Starém zákoně byl pro změnu považován za kulticky nečistého a jeho maso se nesmělo jíst. „Křesťanská kultura spojila zajíce, podobně jako králíka, s tělesnou žádostivostí, kterou středověká církev považovala za druhý nejhorší smrtelný hřích, uváděný hned po lakotě,“ píše Valburga Vavřinová v Malé encyklopedii Velikonoc.
Více z pořadu
Ostatní také poslouchají
-
Velikonoční vejce bývala syrová a značila život. Až později se vyfoukla – jako smrt, říká etnolog
Leonardo Plus
-
U přípravy skopového a jehněčího platí tři pravidla: Nechvátat, nechvátat a nechvátat
Pochoutkový rok
-
Malérečka unikátních kraslic Marie Vlčková z Uherského Ostrohu
Folklorní notování
-
Za koledičku dejte grešličku
Špalíček
-
Špenátová polévka a Velikonoční nádivkové muffiny. Svátky jara na svátečně prostřeném stole
Vaříme s Habadějem
-
Ve vlastní šťávě: Vypečené velikonoční tradice
Ve vlastní šťávě
-
Jak se zajíc velikonočním symbolem stal
Okolo češtiny
-
Duchovní odkaz Velikonoc
Vertikála