Názory a argumenty

Poslechněte si všechny úterní komentáře s Petrem Schwarzem

Názory a argumenty

Poslechněte si všechny úterní komentáře s Petrem Schwarzem
Petr Schwarz, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Plus

Dostavba dukovanské jaderné elektrárny, výzva ministryně obrany Černochové k odchodu Česka z OSN, či neodcházení Andreje Babiše – to jsou některá z témat úterních Názorů a argumentů. Pořadem ze studia provázel Petr Schwarz.
Petr Schwarz

Přepis epizody

Přepis mluveného slova do textu je prováděn automatizovaným systémem a proto obsahuje mnoho nepřesností. Je určen pouze pro rychlou orientaci a vyhledávání. Nalezené výsledky vyhledávání jsou v přepisu zvýrazněny podbarvením.
  • Dostavbu dukovanské jaderné elektrárny, výzva ministryně obrany Černochové k odchodu Česka z OSN, či ne obcházení Andreje Babiše nejenom. Tato témata rozeberou následující půlhodince Názorů a argumentů naši komentátoři. Příjemný a ničím nerušený poslech přeje Petr Schwarz Názory a argumenty.

  • Dnes končí termín pro zájemce o dostavbu Jaderné elektrárny Dukovany na podání konečné nabídky. A o tom teď budu mluvit s kolegou, komentátorem ČRo Petrem Hartmanem. Dobrý den. Petře, přihlásili se nakonec všichni původní uchazeči o tuto pro českou energetiku velmi důležitou zakázku?

  • Nakonec se přihlásily nebo podali tu finální nabídku všichni tři uchazeči, kteří už zhruba před rokem podali předběžnou nabídku, takže se učinil další krok směrem k výstavbě nového jaderného bloku. Nyní tedy tu nabídku bude vyhodnocovat společnost ČEZ. Se staví určité pořadí a na základě toho se bude rozhodovat vláda. Vláda může samozřejmě to pořadí změnit a vybrat tedy za vítěze někoho jiného. Roli v posuzování má hrát především to, jaká bude konečná cena, a také toho, jak se například na té nabídce budou podílet různí subdodavatelé z ČR. Když se posuzovala tato nabídka, tak to vyvolalo mnohé vášně už v minulosti, kdy se tedy hovořilo a uvažovalo o tendru na rozšíření Dukovan a bralo se tam v potaz mezinárodní a bezpečnostní hledisko, protože někteří čeští politici tvrdili, že čím více společností, firem se do toho tendru přihlásí, tím bude větší konkurence a tím i větší šance snížit cenu. A snažili se do toho tendru zapojit také firmy čínské a ruské, k čemuž nakonec nedošlo. A tedy se o dostavbu Dukovan ucházejí jednak jedna firma evropská, jedna asijská a jedna severoamerická. Takže z tohoto úhlu pohledu by mělo být všechno v pořádku. Neměla by být ohrožena nějak bezpečnost ČR a zároveň by se tím měla posilovat i určitá energetická nezávislost právě na zemích, které mohou být problematické, typu Ruska. Petře, děkuji, na slyšenou.

Ostatní také poslouchají