Názory a argumenty

Poslechněte si všechny páteční komentáře s Petrem Schwarzem

Názory a argumenty

Poslechněte si všechny páteční komentáře s Petrem Schwarzem
Petr Schwarz, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Plus

Válkova zbytečná nahrávka opozici. Vláda důvěru má i nemá, vládní koalice je ale jednotná. Vnitro a pravidla podpory prezidenta. Australané nepodpořili větší práva původních obyvatel. Podat ruku Putinovi rovná se schvalovat sadismus.
Petr Schwarz

Přepis epizody

Přepis mluveného slova do textu je prováděn automatizovaným systémem a proto obsahuje mnoho nepřesností. Je určen pouze pro rychlou orientaci a vyhledávání. Nalezené výsledky vyhledávání jsou v přepisu zvýrazněny podbarvením.
  • Konsolidační balíček v Senátu? Co provázelo opozicí vyvolané hlasování o nedůvěře vládě či Orbánovo podání ruky Putinovi jako schvalování sadismu? Nejenom. Tato témata rozeberou následující půlhodince Názorů a argumentů naši komentátoři. Příjemný a ničím nerušený poslech přeje Petr Schwarz Názory a argumenty.

  • Tzv. konsolidační balíček po schválení sněmovnou zamířil do horní komory parlamentu, ale podle zjištění deníku Právo se tam setkává nejen s kritikou opozice, ale i senátorů ze stran vládní koalice. A o tom teď budu mluvit s komentátorem ČRo Petrem Hartmanem. Dobrý den. Petře, čekají tedy konsolidační balíček Senátu problémy?

  • V tom slova smyslu, že by Senát ten konsolidační balíček vetoval a poslal ho zpátky do PS, tak se problémy očekávat nedají. Senátoři z řad vládní koalice si uvědomují, že ten konsolidační balíček je provázán s návrhem rozpočtu státního na příští rok a že pokud tedy ty věci, které zahrnuje státní rozpočet, mají být postaveny alespoň v této souvislosti na reálných základech, tak je potřeba, aby konsolidační balíček začal platit také od prvního ledna příštího roku, a proto ho nehodlají vetovat, byť jak někteří senátoři z řad vládní koalice přiznávají, takže jen obtížně hledají kolegu, který by neměl k tomu konsolidačnímu balíčku výhrady. Takže je velmi pravděpodobné, že konsolidační balíček Senátem projde, ale očekává se, že ho bude doprovázet nějaké usnesení, ve kterém právě senátoři vyjádří se kriticky vůči konsolidačním balíčku a budou poukazovat na různé věci, které podle jejich názoru měla vláda udělat jinak. Ostatně nebudou jediní, kdo konsolidační balíček kritizuje. Když jsme sledovali dění ve sněmovně, nemyslím tím rozsáhlé obstrukce opozice, ale také někdy vyjádření některých koaličních poslanců, tak také měli různé výhrady. Projevovalo se to i v tom, jak dlouho se ten konsolidační balíček projednával, že vláda právě pod tlakem toho, aby byl přijat do konce roku, aby z ní mohlo počítat. Návrhu rozpočtu na příští rok, tak hrála o čas a projevilo se to v tom, že když konsolidační balíček prošel prvním čtením, tak vláda přiznala, že potřebuje ještě některé věci si doladit uvnitř vládní koalice a že tedy je velmi pravděpodobné, že v tom tzv. druhém čtení bude přijat komplexní vládní pozměňovací návrh tak, aby ty spory byly dořešeny.

Více z pořadu

Ostatní také poslouchají