Názory a argumenty

Poslechněte si všechny páteční komentáře s Petrem Hartmanem

Názory a argumenty

Poslechněte si všechny páteční komentáře s Petrem Hartmanem
Petr Hartman, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Plus

Chytrá horákyně ve Sněmovně. Srazila se dvě Ruska: Putinovo a Navalných. Zázrak ve farmaceutickém průmyslu. Jen se neodehrál v Česku. Jak Fico vstoupil do slovenské prezidentské kampaně. Izraelci vydali zprávu o sexuálním násilí Hamásu. Zájem je malý.
Petr Hartman

Přepis epizody

Přepis mluveného slova do textu je prováděn automatizovaným systémem a proto obsahuje mnoho nepřesností. Je určen pouze pro rychlou orientaci a vyhledávání. Nalezené výsledky vyhledávání jsou v přepisu zvýrazněny podbarvením.
  • Čerstvý místo manželství o střetu rodiny na valných s Putinovým Ruskem, o zapojení Roberta Fica do kampaně před slovenskými prezidentskými volbami. Také o tom uslyšíte v analýzách a názorech, které pro vás připravili renomovaní komentátoři. Pokud možno ničím nerušený poslech, tentokrát v den, kdy před 11 lety začal vysílat ČRo Plus, vám přeje Petr Hartman Názory a argumenty.

  • Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka představil na páteční tiskové konferenci definitivní podobu reformy penzí. Ta například upravuje růst důchodového věku podle doby dožití, minimální důchod ve výši 20 % průměrné mzdy či dřívější penzi pro náročné profese. Jak si ministerstvo s důchodovou reformou poradilo nejenom, o tom budu hovořit s komentátorem ČRo Ondřejem Konrádem, kterého vítám ve vysílání necelé půlhodiny Názorů a argumentů. Dobrý den. Jak se ministerstvu práce a sociálních věcí daří připravovat a prosazovat důchodovou reformu? Nakolik pokročilo?

  • No, ono je třeba říct, že samozřejmě to je ani ne evergreen, ale už co si vlastně spíš zatuchlého, protože to je důchodové reformě, mluví doslova celé dekády. A tak ten poslední pokus byl za té minulé vlády, čili Andreje Babiše. Za vedení ministerstva práce a sociálních věcí paní Maláčovou. Tenkrát ale ta reforma, která měla určit a je nadějné parametry, nebyla potom kabinetem schválená. Vzala jsi to za úkol Fialova vláda. A je pravda, že ministr Jurečka je sice kritizován za různé věci, má především kvůli tomu večírku, bohužel neslavnému vloni před Vánoci másla na hlavě. Ale v této oblasti on je poměrně výkonný a takže vlastně ten úkol plní. Jestli se mu to samozřejmě podaří, je těžko říct, ale nicméně je to pokus docela akceptovatelný. Čili za prvé jde o to, že by se ta reforma měla týkat lidí z těch kategorií, které ta její žijí, pracují v obtížných profesích. Čili to je vidět, kde je velká fyzická zátěž, kde jsou nějaké řekněme vibrace, chlad, teplo atd.. Ty by mohly chodit až o pět let. Dřív je tam těch kategorií několik, to všechno je v pořádku, ale nicméně je otázka, jestli nevznesou jak už vládní strany, to se asi stane, ale především tedy ty opoziční nějaké námitky lež, protože by se jim asi nelíbilo, myslím z principu, aby aby vláda nikoli jejich tu reformu vlastně nebo vůbec nějakou důchodovou reformu přijala. Ano, navíc ta se ujala. Čili bude to, bude to hodně prestižní záležitost a samozřejmě se také bude muset přemýšlet o tom, kde se na to všechno vezme. Tam je sice počítáno s tím, že zaměstnavatelé by měli platit vyšší odvody, ale postupně ne, ne, ne od řekněme příštího roku, ale až do roku asi 28. Ale stejně je možné, že to se nakonec ukáže celé těžko financovatelné. Ale nicméně je to, zdá se mi docela docela poctivý pokus o to, aby skutečně nějaká důchodová reforma tady vznikla, po níž je taková dlouhá, dlouhá, takovou dlouhou dobu velký hlad.

Ostatní také poslouchají