Názory a argumenty

Poslechněte si všechny čtvrteční komentáře s Petrem Schwarzem

Názory a argumenty

Poslechněte si všechny čtvrteční komentáře s Petrem Schwarzem
Petr Schwarz, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Plus

Jak vážná je bezpečnostní situace? Pravdou proti dezinformacím. EU reaguje citlivě na požadavky zemědělců, protože nemá na vybranou. Při Trumpovi zatím stojí všichni svatí. Burza ho může zachránit před bankrotem. Místo velvyslance širší sankční seznam. Bohumil Hrabal, křehký rabiát.
Petr Schwarz

Přepis epizody

Přepis mluveného slova do textu je prováděn automatizovaným systémem a proto obsahuje mnoho nepřesností. Je určen pouze pro rychlou orientaci a vyhledávání. Nalezené výsledky vyhledávání jsou v přepisu zvýrazněny podbarvením.
  • Snaha dosáhnout dohody koalice s opozicí ohledně důchodové reformy, bezpečnostní situace Česka či jak reaguje EU na požadavky zemědělců nejenom. Tato témata rozeberou následující půlhodince Názorů a argumentů naši komentátoři. Příjemný a ničím nerušený poslech přeje Petr Schwarz Názory a argumenty.

  • Prezident Petr Pavel na dnešek svolal na Pražský hrad schůzku se zástupci vládní koalice a opozičního hnutí ANO nad návrhem důchodové reformy. A o tom teď budu mluvit s komentátorem ČRo Petrem Hartmanem. Dobrý den. Petře. Prezident chce přispět k nalezení shody vládní koalice a opozice. Jak je tato shoda v této otázce důležitá?

  • Je velmi důležitá a názorně se o tom mohl přesvědčit Nečasův kabinet, který prosadil skutečně reformu toho důchodového systému, kdy chtěl zavést nebo prosadil zavedení druhého tzv. pilíře a prosadil ho tak říkajíc silou, to znamená bez dohody s opozicí. No a opozice na tom také postavila předvolební kampaň, že slibovala, že pokud se dostane k moci, tak ten druhý pilíř zruší, k čemuž došlo. Došlo k tomu paradoxně za podpory tedy sociální demokracie, hnutí ANO a také KDU-ČSL. Nyní tedy představitel KDU-ČSL. Jejich předseda a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka navrhuje změny současného systému, které se nedají úplně nazývat reformou, protože nejde o zásadní změnu, ale úprav určitých parametrických systémů, které mají zaručit, aby ten současný důchodový systém byl dlouhodobě finančně udržitelný. Neznamená to, že by peníze, které se vyberou na sociální pojištění, plně pokrývaly výplatu důchodů, ale aby alespoň ze státního rozpočtu nemuselo být na důchody dodatečně dodáváno velké množství peněz. No a v této současné situaci by také ta shoda byla důležitá, ale zdá se, že není dosažitelná, a to z toho důvodu, že je to určitým způsobem politikům a že když někteří představitelé některých politických stran uvažují o důchodech, tak uvažují i směrem ke svým voličům. A takže jsme svědky toho, že se objevují nejrůznější výhrady, nejrůznější nápady. Dokonce z úst místopředsedy hnutí ANO Karla Havlíčka zaznělo toho, že by bylo dobré vytvořit druhý pilíř v tom důchodovém systému, kde by si lidé spořili a kde by ty peníze, které tam by byly vloženy, byly garantovány státem a zároveň je stát využíval pro rozvoj dopravní infrastruktury nebo dostavbu různých bloků jaderných elektráren atd., což zní velmi zajímavě, ale právě v konfrontaci s tím, o čem už jsem hovořil. To znamená, že hnutí ANO přispělo ke zrušení toho druhého pilíře, že bylo osm let u moci a žádný nový pilíř nevytvořilo, tak to může spíše vzbuzovat ten dojem, že je to záminka k tomu, aby skutečně vláda s opozicí se na podobě důchodového systému nedohodla. Petře, děkuji, na slyšenou.