Náš host

Poradna zdravé výživy

Náš host

Poradna zdravé výživy
Zelná polévka

Plzeň

Témata: jídlo a nápoje na zahřátí, svalové křeče, cukrovka, hubnutí po porodu.
Iva Kokešová

Přepis epizody

Přepis mluveného slova do textu je prováděn automatizovaným systémem a proto obsahuje mnoho nepřesností. Je určen pouze pro rychlou orientaci a vyhledávání. Nalezené výsledky vyhledávání jsou v přepisu zvýrazněny podbarvením.
  • Posloucháte náš středeční dopolední program. Za čtyři minuty bude čtvrt na 11. Začíná poradna zdravé výživy. Ve studiu je dietní sestra Jaroslava Kreuzberg. Chová. Dobrý den. Dobrý den. Jarko, co nás v těchto mrazivých dnech spolehlivě zahřeje? A teď se vás neptám na tlustý svetr, tlusté ponožky a huňatou deku. Mám na mysli potraviny. A ne? Jo. Jasně, já myslela, že mi řeknete, a teď se vás neptám na čaj s rumem.

  • Ale můžeme ho taky probrat. Třeba za chviličku se k tomu alkoholu dostaneme, protože zahřeje, ale v mrazivých dnech je zrádný. Přesně tak. Tak pojďme k těm potravinám. Takže pochopitelně nápoje a polévky, to znamená jídlo, ve kterém je obsažena nějaká horká tekutina. A to jsou v zimě především polévky. Ale no, máme masopust a to je úplně nejvhodnější doba. Když jsme u těch polévek, takové té černé polévce, her prdele, čtyřce a k zabijačkám. Ví, že když se prodávají zabijačkové produkty v létě, tak to mám pocit, že jim to někde zavřou nebo něco s tím provedu, protože ten naprosto nevhodný, to to je doba, kdy ty potraviny se strašně rychle kazí a teď krev se kazí úplně nejrychleji. Takže to je nevhodná doba. Ale teď na tu prdel tečku. Je akorát správná doba a je přínosná z mnoha stran. Krom toho, že tedy má spoustu vitaminu b, má spoustu železa, tak je krásně horka. Další polévka. Velmi vhodná je zelňačka. Pochopitelně i bramboračka, ale ta zelňačka, tu bych v této době před před seděla, ještě před tu bramboračku, protože je doba, kdy zpracování nebo kdy v používání zelí jako zeleniny je naprosto naprosto přirozené, neb to zelí vydrží až do teďka a ne ztrácí vitamíny a minerály jako jedna z mála zelenin. Ne navíc. Dá se samozřejmě konzumovat to hlávkové zelí i syrové. A ne každý to třeba snáší, i když ta nejzdravější, protože v sobě obsahuje vitamin h. A to je vitamín, který chrání náš žaludek a trávicí trakt. Dokonce se dává do souvislosti s léčbou žaludečních vředů a vředů v trávicím traktu. Takže zelí výborné, syrové, pochopitelně ještě účinnější. Ale ono neztrácí své hodnoty, ani když ho vaříme. Ono má v sobě a stejně jako další kříže té látky, jako třeba květák nebo brokolice, teda potraviny, kříž. A teď ona má v sobě látky, které napomáhají rychlému vylučování a eliminaci takových těch škodlivých estrogenů, které by mohly nebo které se zase dávají do souvislostí s rakovinou především prsu, ale i prostaty. Takže taková kříže, ta zelenina a zelí na prvním místě nesmírně vhodný. Takže hurá na zelňačku. A to dokonce. No a nepočítám vitamin c, který jí a s dalšími ochranném, mými látkami vzniká. Jestliže jsme to zelí dobře naložili, tím chci říct, že tyto látky kvašená jakoby zelenina a zase nezničíme jí úplně vařením na tom dostávám nejčastější dotazy. Tak samozřejmě syrová zase jako zdravější je jako velmi vhodná i s obsahem vitaminu c a dalších látek a bakterií, které nutně potřebujeme pro bio, abychom vylepšili, vylepšili svůj imunitní systém tak, že zelí, ale pozor, to ve sklenicích takové dobré účinky jako ze soudku nemá. Takže na druhém místě v této době zelňačka. A teď se mi chcete zeptat na nápoje? Nadechl.

  • Tak já jsem se nadechla, že jsem tady, řekla bych chtěla říct, na prvním místě tedy polévky, zelňačka, zabijačková. Co když je uděláme trochu ostřejší? Vůbec obecně pálivá jídla přece za vyvolávají v nás horko. Zas někoho úplně teče pot, z čela, pot, když se dá něco opravdu ostrého. Má-li sklony.