Leonardo Plus
Kolik chutí je schopen rozlišit člověk a proč přišel o část čichu?
Leonardo Plus
Plus
Jak na vůně a pachy reagují zvířata a rostliny. Jak feromony mění psychiku a co ovlivňuje zvířecí orientaci. Moderuje Markéta Ševčíková.
Přepis epizody
-
Kolik vůní je schopen rozlišit lidský nos a proč jsme o některé čichové buňky přišli? Jak dokáží ryby najít cestu v rozbouřených vodách a ptáci uvnitř vzdušných proudů a která chuť pobláznila lidstvo natolik, že změnila chod dějin, politiky i ekonomiky. O tom všem v dnešním speciálním Leonardo +. O lidské i zvířecí chuti a čichu i orientaci s biologem prof. Jaroslavem Petrem. Přínosný poslech přeje Markéta Ševčíková.
-
Leonardo plus.
-
Naše zhlédnutí do problematiky lidských i zvířecích smyslu. Dnes začneme chutí, protože tento smysl my lidé vnímáme jako nejlibější. Je totiž spojen s našimi nejoblíbenějšími činnostmi jídlem a sexem. Chuti nám umožňuje jediný orgán jazyk. Její vyhodnocování je pak záležitostí mozkových center. Díky jazyku a mozku popsal. Čtvero základních chutí, tedy sladkou, slanou, kyselou, hořkou, už Aristoteles. V nedávné historii k nim přibyla chuť pátá s exoticky znějícím názvem u mami. Čím je podle prof. Jaroslava Petra chuť u mámy charakteristická?
Více z pořadu
Ostatní také poslouchají
-
Srst u zvířat ledacos napoví o jeho zdraví
Máme rádi zvířata
-
Co kočka, to jiná povaha, upozorňuje kočičí psycholožka Klára Nevečeřalová
Svět zvířat
-
Do českého pohraničí se vrací velké šelmy
Studio Leonardo
-
Liškám z předměstí se zmenšuje mozek a mění čenich, zjistili vědci
Laboratoř
-
I kvalitní přírodovědné dokumentární filmy a skvělé knihy mohou způsobit devastaci reálné přírody
Akcent
-
Opravit dědičnou nemoc u člověka umíme, rizika ale stále převažují, vysvětluje biolog Petr
Osobnost Plus
-
S Miroslavem Sanigou o významu biodiverzity – 2. část
Natura
-
O životě pejsků v útulcích s Miluší Maskulanisovou z Psího domova v Řepnici
Svět zvířat