Hovory

Přála bych si, aby obchodní řetězce braly od zemědělců vše, ne jen extratřídu, říká zakladatelka organizace Zachraň jídlo

Hovory

Přála bych si, aby obchodní řetězce braly od zemědělců vše, ne jen extratřídu, říká zakladatelka organizace Zachraň jídlo
Anna Strejcová, zakladatelka a specialistka projektu Zachraň jídlo

Plus

Anna Strejcová a přátelé uspořádali na Václavském náměstí v Praze už v roce 2013 Hostinu pro tisíc aneb Oběd zdarma. Z dobrovolnického nadšení proti plýtvání potravinami časem vznikla organizace Zachraň jídlo. „My jsme na začátku využívali happeningy – byl to způsob, jak přilákat pozornost a upozornit pokaždé na nějaký konkrétní problém. Podařilo se nám vybudovat velké povědomí o českém problému s plýtváním jídlem,“ popisuje zakladatelka neziskovky a dnes specialistka.
Markéta Vozková

Přepis epizody

Přepis mluveného slova do textu je prováděn automatizovaným systémem a proto obsahuje mnoho nepřesností. Je určen pouze pro rychlou orientaci a vyhledávání. Nalezené výsledky vyhledávání jsou v přepisu zvýrazněny podbarvením.
  • Hostina pro 1000 lidí na Václavském náměstí v Praze, tři tuny zeleniny nebo 2000 porcí křivé polévky na piazzettě Národního divadla. To vše pro veřejnost zdarma. Myšlenka, že lepší je jídlo darovat než vyhazovat, stála u vzniku organizace zachraň jídlo. Ti s tím od roku 2013 uspořádal několik osvětových kampaní, výstav, vydal papírovou kuchařku, usiluje o systémové změny, podílí se na výzkumných projektech a v roce 2022 rozběhl sociální inovaci, která propojuje firemní jídelny s charitami a jejich klienty. Do studia hovoru přišla zakládající členka iniciativy zachraň jídlo, expertka na potravinový odpad Anna Strejcová. Po absolvování žurnalistiky a mediálních studií na Univerzitě Karlově pracovala ve spolku automat a na sousedských slavnostech zažít město jinak. Od roku 2013 prosazuje snížení potravinového odpadu v Česku v celém řetězci od zemědělství přes supermarkety nebo pohostinství až k domácnostem. Od mikrofonu plusu vám obohacující poslech přeje Markéta Vochosková.

  • Ve studiu je Anna Strejcová, zakladatelka a specialistka z organizace zachraň jídlo. Vítám vás. Dobrý den. Dobrý den. Když jsem se připravovala na rozhovor s vámi, tak jsem se dívala, že vy jste vlastně absolventka žurnalistiky a mediálních studií na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy a zajímalo mě, jak se vlastně člověk dostane od studií mediální komunikace k propagaci ekologických myšlenek.

  • No, pro mě to bylo docela přirozené, protože já jsem se o nějaký aktivismus nebo o ekologii zajímala vlastně už od střední školy, kdy jsem s kamarády taky se připojovala k různým ekologickým iniciativám. A když jsem šla na vysokou školu, tak jsem vlastně měla i v plánu zabývat se nějakými jako společenskými tématy, takže pro mě ten posun nebyl vlastně tak jako daleký. A na začátku existence té naší organizace zachraň jídlo, tak já jsem měla na starosti komunikaci s novináři a vlastně tu mediální prezentaci a takže tam ten to propojení bylo celkem jasné.

Více z pořadu