Hovory
Přála bych si, aby obchodní řetězce braly od zemědělců vše, ne jen extratřídu, říká zakladatelka organizace Zachraň jídlo
Hovory
Plus
Anna Strejcová a přátelé uspořádali na Václavském náměstí v Praze už v roce 2013 Hostinu pro tisíc aneb Oběd zdarma. Z dobrovolnického nadšení proti plýtvání potravinami časem vznikla organizace Zachraň jídlo. „My jsme na začátku využívali happeningy – byl to způsob, jak přilákat pozornost a upozornit pokaždé na nějaký konkrétní problém. Podařilo se nám vybudovat velké povědomí o českém problému s plýtváním jídlem,“ popisuje zakladatelka neziskovky a dnes specialistka.
Markéta Vozková
Přepis epizody
-
Hostina pro 1000 lidí na Václavském náměstí v Praze, tři tuny zeleniny nebo 2000 porcí křivé polévky na piazzettě Národního divadla. To vše pro veřejnost zdarma. Myšlenka, že lepší je jídlo darovat než vyhazovat, stála u vzniku organizace zachraň jídlo. Ti s tím od roku 2013 uspořádal několik osvětových kampaní, výstav, vydal papírovou kuchařku, usiluje o systémové změny, podílí se na výzkumných projektech a v roce 2022 rozběhl sociální inovaci, která propojuje firemní jídelny s charitami a jejich klienty. Do studia hovoru přišla zakládající členka iniciativy zachraň jídlo, expertka na potravinový odpad Anna Strejcová. Po absolvování žurnalistiky a mediálních studií na Univerzitě Karlově pracovala ve spolku automat a na sousedských slavnostech zažít město jinak. Od roku 2013 prosazuje snížení potravinového odpadu v Česku v celém řetězci od zemědělství přes supermarkety nebo pohostinství až k domácnostem. Od mikrofonu plusu vám obohacující poslech přeje Markéta Vochosková.
-
Ve studiu je Anna Strejcová, zakladatelka a specialistka z organizace zachraň jídlo. Vítám vás. Dobrý den. Dobrý den. Když jsem se připravovala na rozhovor s vámi, tak jsem se dívala, že vy jste vlastně absolventka žurnalistiky a mediálních studií na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy a zajímalo mě, jak se vlastně člověk dostane od studií mediální komunikace k propagaci ekologických myšlenek.
-
No, pro mě to bylo docela přirozené, protože já jsem se o nějaký aktivismus nebo o ekologii zajímala vlastně už od střední školy, kdy jsem s kamarády taky se připojovala k různým ekologickým iniciativám. A když jsem šla na vysokou školu, tak jsem vlastně měla i v plánu zabývat se nějakými jako společenskými tématy, takže pro mě ten posun nebyl vlastně tak jako daleký. A na začátku existence té naší organizace zachraň jídlo, tak já jsem měla na starosti komunikaci s novináři a vlastně tu mediální prezentaci a takže tam ten to propojení bylo celkem jasné.
Více z pořadu
Ostatní také poslouchají
-
Péče o bezový sad se rovná péči o vinici, říká bezová farmářka
Hovory
-
Žáci ve Studené natírají lavičky v parku. Smysl dobrovolnické práce jim ukazuje projekt 72 hodin
Zprávy z jižních Čech
-
Radnice v Ostravě poslala na Food Not Bombs policii. Komu vadí rozdávání jídla pro lidi bez domova?
On Air
-
Kdo jsou pašeráci lidí
Vinohradská 12
-
Nedarujeme nic plesnivého, nic shnilého, popisují v supermarketu. Jak potraviny třídí?
Seriál Radiožurnálu
-
Úžasný den solidarity. Česká společnost už si zvykla pomáhat, říká šéf federace potravinových bank
Ranní interview