Hovory
Náš způsob stolování vlastně pochází z Ruska 19. století, vysvětluje historička a etnografka
Hovory
Plus
„Ještě v polovině 19. století za kancléře Metternicha (celým jménem Klemens Wenzel von Metternich) se na panovnických stolech, a to včetně aristokracie, proslavil způsob servírování, kdy byly na stole všechny chody a potraviny krásně upravené,“ říká Libuše Ruizová. Je historičkou, etnografkou a také autorkou instalací v jídelnách tuzemských zámků.
Naděžda Hávová
Přepis epizody
-
Znám minimálně tři pohádkové knížky, ve kterých pečení holubi létají lidem přímo do pusy. V řekách teče víno, jsou tam jezera mléka a medu, hory sýra a na stromech rostou buchty a koláče. Touha lidí po sladkostech, delikatesách a také po mlsání, ta je pradávná. Ale tyto poměrně nepředstavitelné věci zase nejsou tak daleko od reality. Třeba za časů knížete meter nechá bylo poměrně běžné zdobit tabule jedlými stavbami z cukru anebo třeba marcipánovými hracími kartami. Není škoda, že si takový oběd teď většinou dáme narychlo někde v jídelně, restauraci anebo v horším případě plastovými židličkami ve fast foodu? Třeba i na to se zeptám ze studia ČRo Plus zdraví Naděžda Hávová.
-
A naším hostem je dnes historička a etnografka Libuše Ruizová, jedna z autorek nové knihy. Zlatou a cukr na šlechtickém dvoře. Vítejte u nás. Dobrý den. Dobrý den. Nebylo to stolování v minulosti až zbytečná věda? Víte, neříkám, že by se mělo jíst halabala, ale přece jenom, nenechali nám tady ti naši předkové takové trochu trauma z toho, jakou vidličku vzít do ruky. Dřív, když jich před sebou máte na stole pět? Jestli to není až zbytečná starost s tím, co podnikat u toho stohování?
-
Určitě je to zbytečná starost. Není. Ono i to stolování se vyvíjelo od pradávných dob, kdy samozřejmě původně lidé jedli rukama na zemi, postupně se tedy vlastně dostali k tomu, že se stolovalo na stole a vlastně nositelem této kultury a kultury stolování byla šlechta. To platí u kultury vůbec, například nositelé hygieny, hygienických vymožeností, pravidel atd.. No a to stolování se postupně vyvíjelo už tedy od toho středověku, ale samozřejmě on vlastně můžeme se vrátit i ke starověku, kdy tedy vlastně v těch starověkých říší jich třeba předního východu nebo pak tedy Řecko, tam už vlastně jsou také počátky toho stolování, kultury stolování.
Více z pořadu
Ostatní také poslouchají
-
Ladislav Špaček: Jsme jediný národ, který sní oběd za deset minut. Ostatní sedí u stolu co nejdéle
Hovory
-
Má smysl slavit MDŽ? V Hostu Radiožurnálu odpovídala odbornice na historii genderu
Host Radiožurnálu
-
1168. schůzka: Posezení u stolu. A jaké dobroty byly na něm....
Toulky českou minulostí
-
Milena Dvorská. Příběh představitelky Marušky, která věděla, že sůl je nad zlato!
Příběhy z kalendáře
-
Evan Fraser, Andrew Rimans: Impérium jídla. Hodování, hlad a vzestupy i pády civilizací
Ex libris
-
Just: Jméno studenta Tomáše, který varoval lidi na FF UK, by se mělo skloňovat v každé větě
Osobnost Plus
-
Postavil si loď a obeplul na ní svět. Příběh Richarda Konkolského je fascinující, říká životopisec
Host Lucie Výborné
-
Zlata Adamovská: Zdědila jsem chuť k jídlu a smysl pro humor. Zbytek jsem si musela obstarat sama
Až na dřeň
-
Magdalena Dietlová připravila maminčinu kachnu s poctivými...
Pochoutky na talíři
-
Petr Holub: Chvála obchodníků se zbraněmi. Těch z Česka
Názory a argumenty