Host Radiožurnálu
Pomazánka marmite vypadá jako něco, co patří do garáže. Pro Brity je to ale ikonická záležitost, vypráví foodblogerka
Host Radiožurnálu
Radiožurnál
Hostem vánočního vysílání je i autorka gastroglos pro web Radiožurnálu Dagmar Heřtová. Žena, která střídavě žije v Praze a v Anglii, kde také hledá staré zapomenuté recepty. Jak vypadají svátky ve Velké Británii? Kterých českých tradic se nikdy nevzdala? A jaký vztah má ona osobně k černé britské pomazánce, kterou jedni milují, a druzí nenávidí?
Patricie Strouhalová
Přepis epizody
-
Hostem vysílání Radiožurnálu je dnes a autorka gastro glosy pro náš web Radiožurnálu, žena, která střídavě žije v Praze a v Anglii. Tam také čerpá inspiraci pro mnohé ty glosy, pro hledání chutí a řekněme oživování těch starých a někdy opravdu několik desítek i stovek let starých receptů a přenáší je do moderní kuchyně. Dagmar Heřtová je tady s námi. Pěkně vás tu vítám. Dobrý den.
-
Děkuji. Dobrý den. Řekněte mi, jak to vypadá teď po svátcích v anglických kuchyních, kde se tam stresu je nejvíc? Třeba teď právě 26. odpoledne.
-
Tak že se 20. už se moc nestresuji. Myslím si, že všechny rasy si už odbyli. Přesně tak 20., protože stejně jako u nás je to krása, jsou to krásné Vánoce plné zvyků, tradicí. No a hlavním teda bodem je samozřejmě ten jejich opět nikoli večeře. Jako my to máme 24., to Angličany 24. klidně jdou do restaurace s přáteli a tak se jako naladí na celé ty vánoční svátky. No a toho 20. oni mají takový spíš pozdní oběd, protože většinou se peče tradiční krutá a to chvilku potrvá a oni tak kolem té třetí hodiny, když král bude mít svůj.