Hobby magazín speciál

Stroček trubkovitý do vánočního kuby doporučují mykolog i šéfkuchař

Hobby magazín speciál

Stroček trubkovitý do vánočního kuby doporučují mykolog i šéfkuchař
Vánoční kuba

Plzeň

Trumpeta smrti nebo lanýž chudých, i tak se přezdívalo stročku trubkovitému. V prvním případě to bylo pro jeho tvar a černou barvu, ve druhém pro jeho vynikající chuť. A protože tahle houba běžně rostla v jižních Čechách, je součástí receptu na Jihočeského kubu.
Soňa Vaicenbacherová

Přepis epizody

Přepis mluveného slova do textu je prováděn automatizovaným systémem a proto obsahuje mnoho nepřesností. Je určen pouze pro rychlou orientaci a vyhledávání. Nalezené výsledky vyhledávání jsou v přepisu zvýrazněny podbarvením.
  • Já bych se zastavila u stromečku trubkovitého. Minulý týden jsme tady od šéfkuchaře Ivo Růžičky slyšeli, že je to vůbec nejlepší houba do vánočního kuby. Souhlasíte s tím? Vidíte to stejně.

  • Ano, traduje se, že pravého jihočeského klubu si můžeme těžko představit právě bez Troška trubkovitého. I když se říká, že lépe než tam dát jenom Stročka, tak ho dát i s nějakou směsí dalších hub. To je takové zajímavější. A ten Stoček trubkovitý právě má velmi výraznou kořennou chuť. Proto do toho, kde se používají Kupky, které jsou celkem chuťově mdlé, tak tam to vynikne.

  • A co to je za houbu? Asi musíme mít na sobě nasušenou, připravenou předem.

Ostatní také poslouchají