Hobby magazín speciál
Muzika je ovocná kašovitá polévka, která bývala součástí adventního jídelníčku
Hobby magazín speciál
Plzeň
Sušené ovoce a koření byly v zimě dostupnými surovinami a polévka z nich představovala vydatný zdroje energie. Říkalo se jí muzika, odvárka nebo vocet. Nebyla tak sladká, jak byste očekávali.
Soňa Vaicenbacherová
Přepis epizody
-
Muzika Odvárka o 10. To je jedno z adventních jídel, které dřív bývalo i součástí štědrodenní ho jídelníčku. Podle Martina Havlíka, učitele odborných předmětů Hotelové školy v Plzni na Borech a šéfkuchařek klubu. Bezejmenná, se pod těmito názvy skrývá ovocná polévka. Polévky byly základem stravování Lise dokonce i k snídani. Dokonce teplé i studené a slané i sladké. V minulosti lidé měli těžkou práci. Potřebuje hodně energie a třeba sušené ovoce bylo konzervované, dostupné, a když se namočilo, rozvařilo, okořenilo třeba ty movitější. Kdo si mohl dovolit dovážené koření, tak si okořenil polévku z rozvařeného ovoce, a tak ji mohl posnídat s kouskem chleba jako vydatný start do nového dne.
-
Takže muzika neměla nějaké stabilní složení, něco, co tam vždycky patřilo.
-
Tak byly to ty místní druhy třeba hrušky, jablka, švestky apod.. A z koření my dneska vnímáme vlastně skořici třeba jako věc, která patří do sladkého, ale dříve to bylo i tak, že tady druhy koření, které dneska dáváme do sladkého, patřily i do slaných jídel. Takže to koření zase podle dostupnosti. Ale byly to ty nejběžnější druhy, které dnes máme. Nové koření, muškátový květ, pepř.
Více z pořadu
Ostatní také poslouchají
-
Zima se dá dobře využít na přípravu zahradních pomocníků a nářadí
Hobby magazín speciál
-
Letní vychytávky Moniky Brýdové
Dámská jízda
-
Ve vlastní šťávě: Okurková sezóna
Ve vlastní šťávě
-
Naslouchač, nebo lev salonů? Optimální partner je ten, kdo sdílí váš hodnotový žebříček
Dva na Dvojce
-
Vaše každodenní inspirace: Jak přežít Vánoce s domácími mazlíčky
Káva o čtvrté
-
Ovoce doplní rychle energii
Hubněte zdravě s Kateřinou Cajthamlovou
-
Meteor o bahenních sopkách, sobím oku a stuhovém blesku
Meteor
-
O radosti z jídla i ze života: Vláknina. Proč je v našem jídelníčku důležitá?
Jezte, ať vám to sluší