Pro a proti

Kartou, nebo hotově? Je to věcí provozovatele. Odvádět bance 1,5 procenta z tržby je pro nás nepřijatelné, říká spolumajitelka Labské a Luční boudy

Pro a proti

Kartou, nebo hotově? Je to věcí provozovatele. Odvádět bance 1,5 procenta z tržby je pro nás nepřijatelné, říká spolumajitelka Labské a Luční boudy
peníze

Plus

Řada hospod, restaurací či kempů odmítá platební karty, protože je to pro ně méně výhodné. „Každý provozovatel by si měl vybrat. Pokud je budeme nutit, nutíme je k uzavření smlouvy s nadnárodní společností,“ míní spolumajitelka Labské a Luční boudy Klára Sovová. „Trh nefunguje a v momentu, kdy 75 procent lidí chce možnost volby a pouze 10 procent chce platit v hotovosti, je dobře, že se vede veřejná debata,“ říká člen představenstva Hospodářské komory Luboš Kastner. 
Karolína Koubová

Přepis epizody

Přepis mluveného slova do textu je prováděn automatizovaným systémem a proto obsahuje mnoho nepřesností. Je určen pouze pro rychlou orientaci a vyhledávání. Nalezené výsledky vyhledávání jsou v přepisu zvýrazněny podbarvením.
  • Bez peněz do hospody nelez. Tak s tímto lidovým moudrem se na svých prázdninových výletech po Česku možná potkáte častěji, než byste chtěli. A asi bude dobré se jim dopředu řídit a vzít si s sebou nejen platební kartu, ale pěkný štos bankovek. Proč řada hospod, restaurací, horských chalup či kempů neakceptuje platby kartou. Jsou důvody podnikatelům v gastronomii legitimní, nebo je naopak oprávněný požadavek hostů, aby si mohli vybrat, jak chtějí vyrovnat svůj účet?

  • Pro a proti Karolíny Koubové.

  • A se mnou ve studiu už je spolumajitelka Labské a Luční boudy Klára Sovová. Vítejte, dobrý den. Dobrý den. A mým druhým hostem, kterého zdravím do plzeňského studia ČRo, je restauratér, člen představenstva Hospodářské komory a také vedení asociace malých a středních podniků. Garant projektu Moje restaurace Luboš Kastner. Dobrý den. Dobrý den. Poprosím na úvod pouze o stručnou odpověď na stejnou otázku pro oba. Měli by všechny restaurace umožňovat zákazníkům platbu jak hotově, tak kartou? Paní Sovová.

Více z pořadu