Názory a argumenty

Poslechněte si všechny úterní komentáře s Petrem Schwarzem

Názory a argumenty

Poslechněte si všechny úterní komentáře s Petrem Schwarzem
Petr Schwarz, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Plus

Problém není, že lidé mají špatnou náladu. Ale že nemají peníze. Věř jen světu, který si sám zfalšuješ! Pravicově extremistická internacionála jako bublina. Ministr Válek se nevzdává a ordinuje českému zdravotnictví reformy. Egypt si ve volbách prodlužuje plavbu k útesu.
Petr Schwarz

Přepis epizody

Přepis mluveného slova do textu je prováděn automatizovaným systémem a proto obsahuje mnoho nepřesností. Je určen pouze pro rychlou orientaci a vyhledávání. Nalezené výsledky vyhledávání jsou v přepisu zvýrazněny podbarvením.
  • Bilance ministerstva obrany v polovině funkčního období vlády, reformy ministra zdravotnictví Válka či je na obzoru evropská krajně pravicová internacionála nejenom? Tato témata rozeberou následující půlhodince Názorů a argumentů naši komentátoři. Příjemný a ničím nerušený poslech přeje Petr Schwarz Názory a argumenty.

  • Ministryně obrany Jana Černochová dopoledne na tiskové konferenci bilancovala své působení ve funkci a my se k ní připojíme s komentátorem ČRo Petrem Hartmanem. Dobrý den. Petře. Jak tato bilance dopadá z tvého pohledu?

  • Dá se říci, že záleží na tom, jak se úspěšnost ministryně posuzuje. Pokud by se posuzovala podle peněz, které získá ze státního rozpočtu, tak by byla velmi úspěšnou ministryní. Dá se říci, že by byla první ministryní nebo ministrem obrany, který dosáhl toho, že ČR bude dávat na obranu dvě % hrubého domácího produktu. To by se příští rok mělo stát poprvé a mělo by to být tedy splnění závazku členské země Severoatlantické aliance. Dlouhá léta nejenom ČR tento závazek nesplnila. No a pochopitelně je otázka, zda je to tedy výhradně zásluhou ministryně obrany Jany Černochové, nebo zda je to souběh různých okolností. A dá se říci, že spíše druhé bude pravdou, protože v době, kdy propukl válečný konflikt na Ukrajině, tak se změnil pohled české společnosti a českých politiků na obranu země. Protože v minulosti, kdy země byla v složité situaci, kdy hospodaření státu bylo velmi nevyrovnané a muselo se šetřit, tak se šetřilo dost často na armádě. Nyní tedy ta situace už je jiná. Jak dlouho to vydrží? To nezáleží jenom na tom, jak dlouho bude trvat ten konflikt, ale také na tom, jak armáda bude s těmi penězi zacházet, protože v minulosti jsme byli svědky různých skandálů, korupce na transparentních nákupu atd.. A pokud tedy Česká armáda se bude chovat v tomto, dá se říci, věrohodně, tak si myslím, že pak je velmi pravděpodobné, že ty výdaje na armádu zůstanou minimálně na úrovni dvou % hrubého domácího produktu. A kdybych se měl vrátit ještě k té situaci v české armádě z pohledu právě konfliktu na Ukrajině, tak ministryně obrany připomenula fakt, který možná málo zaznívá, to, že už armádní zásoby z pohledu dodání zbraní na Ukrajinu jsou vyčerpány, což neznamená, že tam nebudou proudit dodávky právě od soukromých firem, které získávají potřebné licence. Armáda jim v tom nebude bránit. Petře, děkuji. Na slyšenou.

Více z pořadu

Ostatní také poslouchají