Názory a argumenty

Poslechněte si všechny středeční komentáře s Janem Fingerlandem

Názory a argumenty

Poslechněte si všechny středeční komentáře s Janem Fingerlandem
Jan Fingerland

Plus

Konsolidační balíček? Spíš gordický uzel. Rodina jako základ státu? Proč se ruský jaderný průmysl ještě neocitl pod sankcemi. Hledá se nový dolar. Zatím ale marně. Orbán pozval do Budapešti východní autokraty.
Jan Fingerland

Přepis epizody

Přepis mluveného slova do textu je prováděn automatizovaným systémem a proto obsahuje mnoho nepřesností. Je určen pouze pro rychlou orientaci a vyhledávání. Nalezené výsledky vyhledávání jsou v přepisu zvýrazněny podbarvením.
  • Nejnovější průzkum volebních preferencí. Konsolidační balíček rodina jako základ státu. Proč se ruský jaderný průmysl ještě neocitl pod sankcemi? Hledá se nový dolar. Orbán pozval do Budapešti východní autokraty. To jsou témata Názorů a argumentů. Při poslechu vás zdraví Jan Fingerland.

  • Názory a argumenty.

  • Agentura MEDIAN zveřejnila výsledky nejnovějšího průzkumu voličských preferencí. Podle očekávání by v červenci volby vyhrálo ano s 30 %. Podpora hnutí ovšem oproti červnu klesla o dvě a půl procentního bodu. ODS byla s odstupem druhá z 15 % a třetí Piráti s 12. Obě tyto strany si mírně polepšily. Nad pětiprocentní hranicí by se ocitla ještě SPD, stan a TOP 09. Na hranici byla sociální demokracie, lidovci se ocitli pod ní. O výsledcích průzkumu budu hovořit s kolegou komentátorem ČRo Petrem Hartmanem. Dobrý den. Dobrý den. Petře se z toho průzkumu vyplývá a překvapilo tě něco? Možná trošku překvapením je určitá stabilita, protože když se podíváme na dlouhodobou řadu těch průzkumů, které prováděl právě Median, tak tam se počítá s určitou statistickou chybou a právě v rámci té statistické chyby tam dochází k určité obměně výše těch preferencí pro jednotlivé strany a hnutí, zvlášť ty, které se pohybují dlouhodobě na čele. Takže tam žádná zásadní změna není a je to možná překvapení v konfrontaci s tím, jak probíhají různé průzkumy o tom, nakolik je vláda důvěryhodná, oblíbená. Takže by se očekával možná daleko hlubší propad těch vládních stran a možná ještě daleko silnější pozice hnutí ANO, byť hnutí ANO dominuje těm průzkumům dlouhodobě a dominuje s velkým náskokem, i když i v tomto je třeba zohledňovat to, že ty průzkumy většinou ukazují popularitu jednotlivých stran a hnutí a nepracují s koalicemi. A je zřejmé, že například koalice spolu i na základě těch výsledků průzkumů veřejného mínění je odsouzena k tomu, aby fungovala i nadále, protože právě ty menší strany z této koalice, to znamená TOP 09 a KDU-ČSL, se pohybují na hranici volitelnosti a pokud tam došlo k nějakému posunu dvouprocentnímu, což může být opět v rámci statistické chyby, tak je to u KDU-ČSL, kde ji před měsícem bylo vnímáno to, že KDU-ČSL je na historickém minimu dvou %, tak nyní je zase na čtyřech % a nemá zas tak daleko k tomu, aby překonala tu pěti procentní hranici důležitou pro vstup do PS. A jak potvrdil i poslední volby, tak se ukázalo, že právě té velmi důležité i na to, kdo vlastně bude vládnout zemi, jaká koalice se sestaví. To znamená, kdo překročí tu pětiprocentní hranici při volbách.

Více z pořadu