Názory a argumenty

Poslechněte si všechny páteční komentáře s Petrem Hartmanem

Názory a argumenty

Poslechněte si všechny páteční komentáře s Petrem Hartmanem
Petr Hartman, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Plus

Přesun české ambasády do Jeruzaléma. Čas pomsty, čas odvety, čas naděje. Přežije demokracie deepfakes? Energetická drahota, díl druhý. Existuje putinismus? Pokud ano, jak dlouho vydrží?
Petr Hartman

Přepis epizody

Přepis mluveného slova do textu je prováděn automatizovaným systémem a proto obsahuje mnoho nepřesností. Je určen pouze pro rychlou orientaci a vyhledávání. Nalezené výsledky vyhledávání jsou v přepisu zvýrazněny podbarvením.
  • O dění kolem pásma Gazy, o stěhování českého velvyslanectví do Jeruzaléma, o cenách energií, o dezinformacích v moderní době. Také o tom uslyšíte v analýzách a názorech, které pro vás připravili renomovaní komentátoři. Pokud možno ničím nerušený poslech, tentokrát v pátek 13. vám přeje Petr Hartman Názory a argumenty.

  • Teroristický útok Hamasu vůči Izraeli nezůstal bez odpovědi. Až následující dny ukáží, jak tvrdá skutečně bude. Zároveň se objevují nejrůznější předpovědi, které berou v potaz i možnost, že se konflikt změní v regionální válku. Nakolik je to pravděpodobné, nejenom o tom budu hovořit s komentátorem ČRo Janem Fingerlandem, kterého vítám ve vysílání necelé půlhodiny Názorů a argumentů. Dobrý den. Může podle tvého názoru současný konflikt přerůst v nějakou regionální válku, nebo dokonce se objevují různé úvahy o tom, že by to mohla být předzvěst nějaké celosvětové války?

  • Takové skutečně předzvěsti nebo předpovědi existují. Možná je to takový novinářský sklon zdůraznit, že se tím něco skutečně velkého. Oni se světové války těžko předpovídají. Většinou to víme přesně až zpětně. Proč se ten konflikt rozhořel. Nejsem si jist, jestli by to mohlo vést ke světové válce, ale určitě může dojít k takovým otřesům, které zatřesou některými už jako řekněme, nahnilými sloupy. V každém případě určitě hrozí, že pokud se potáhne ta pozemní kampaň Izraele v Gaze, že to bude mít různé bezprostřední odezvu i na Západním břehu, ve východním Jeruzalémě. Může to ale třeba do nějaké míry destabilizovat situaci v těch okolních arabských zemích, které jsou relativně stabilní zatím jako je Egypt nebo Jordánsko. Tamní vlády s Izraelem spolupracují. Mnozí z lidí, kteří, řekněme tvoří tu arabskou ulici, ale mají opačný názor a budou třeba velice emocionálně vnímat nějaké záběry z bombardované Gazy. Toto všechno může samozřejmě destabilizovat i tamní režimy. Samozřejmě se může stát to, o čem se mluví nejčastěji, to znamená, že se do té kampaně zapojí libanonský Hizballáh, což by zase vyžadovalo nebo vyvolala nějakou izraelskou odezvu, leteckou kampaň. Možná, pokud by na to Izrael vůbec nějak kapacity, také podzemní kampaň v jižním Libanonu, což by zase mohlo vést k zapojení Íránu přímém duelu nepřímém. Hizballáh je vlastně nástroj Íránu. Takto kaskádovitě by se tyto věci mohly šířit. Určitě může hrát potom roli to, že povede k to všechno, ke zdražení ropy, plynu, zlata. Toto všechno se v podstatě už je a pokud bych se teda vrátil k té logice, že z nějaké malé jiskry může vzniknout světový konflikt, tak opakuji, že to nejsem schopen v tom vidět, ale určitě to může vést k různým změnám v aliancích, posílení Číny, možná k posílení Ruska a vůbec k proměně úloh jednotlivých velkých hráčů.

Více z pořadu

Ostatní také poslouchají