Názory a argumenty

Poslechněte si všechny čtvrteční komentáře s Petrem Schwarzem

Názory a argumenty

Poslechněte si všechny čtvrteční komentáře s Petrem Schwarzem
Petr Schwarz, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Plus

Jak se válka Hamásu a Izraele odráží na sociálních sítích. Vliv izraelské války na ceny ropy. Bez omezení práva veta nebude rozšíření EU. Babiš na vlně. A kde je Fiala? Kroužkovací trauma Pirátů a STAN opět na scéně.
Petr Schwarz

Přepis epizody

Přepis mluveného slova do textu je prováděn automatizovaným systémem a proto obsahuje mnoho nepřesností. Je určen pouze pro rychlou orientaci a vyhledávání. Nalezené výsledky vyhledávání jsou v přepisu zvýrazněny podbarvením.
  • Hlasování sněmovny o konsolidačním balíčku, postoj Arabů k útoku Hamasu na Izrael. Jak tento útok ovlivní ceny ropy či rozšiřování EU a právo veta nejenom. Tato témata rozeberou následující půlhodince Názorů a argumentů naši komentátoři. Příjemný a ničím nerušený poslech přeje Petr Schwarz Názory a argumenty.

  • Zítra bude PS ve třetím čtení definitivně schvalovat tzv. konsolidační balíček. Vládní koalice si prosadila pevný termín hlasování na 11. hodinu. A o tom teď budu mluvit s komentátorem ČRo Petrem Hartmanem. Dobrý den. Petře, opozice protestuje, mluví o nové totalitě s tím, že neměla dost prostoru se k tomuto vládnímu záměru vyjádřit. Jaký je tvůj názor?

  • Pokud bychom brali v potaz to, že do rozpravy v souvislosti s třetím čtením, závěrečným hlasováním byly přihlášeny desítky poslanců a skutečně do páteční 11. hodiny se na všechny nedostane, tak by se opozice mohla cítit poškozena, že se nemohla vyjádřit. Ale problém je v tom, že o tzv. konsolidačním balíčku sněmovna jedná doslova desítky hodin. Týkalo se to prvního čtení, druhého i třetího čtení tak, že opozice měla dost prostoru, aby si řekla své. Toho ostatně učinila učinil, a to opakovaně, protože některé argumenty zaznívaly v průběhu těch desítek hodin mnohokrát. V neposlední řadě je potřeba zmínit také toho, že vládní koalice nabídla opozici větší prostor, aby se dostalo na všechny přihlášené do té rozpravy, co se týká třetího čtení, a to takovým způsobem, že ono o takovémto zákonu při závěrečném hlasování se může jednat pouze ve středu a v pátek mezi devátou a druhou hodinou. Ale opozice mohla mít ten prostor daleko širší, protože vládní koalice navrhla, aby se o tom jednalo i po 14. hodině a podle jednacího řádu, pokud s tím nesouhlasí dva poslanecké kluby, tak to možné není. No a světe div se, dva poslanecké kluby se našly, které tento návrh vetovaly. A byli to představitelé hnutí ANO a SPD. Oni pak, dá se říci, bezelstně také přiznali, že nechtějí vládě zlehčovat to prosazení konsolidačního balíčku. Takže jinými slovy řekli, že jejich hlavním cílem byly obstrukce a snaha zabránit přijetí konsolidačního balíčku a ne to se nějak vyjádřit a případně prosadit nějaké pozměňovací návrhy. Takže není divu, že vládní koalice toto obstrukční jednání utnula tím, že stanovila pevný bod hlasování. A je možné, že tím, když konsolidační balíček projde sněmovnou, Senátem a podepíše ho prezident republiky, takže to neskončí a že to možná bude řešit opět Ústavní soud.

Ostatní také poslouchají