Názory a argumenty

Poslechněte si všechny čtvrteční komentáře s Petrem Schwarzem

Názory a argumenty

Poslechněte si všechny čtvrteční komentáře s Petrem Schwarzem
Petr Schwarz, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Plus

Senát a noví ústavní soudci. Z visegrádského uskupení zbývá už jen skořápka. Kdo je tady člověk? Problémy Bidenova syna měly v tichosti odejít. Místo toho se vše komplikuje. Tuniská diktatura: rádoby bezpečné místo pro uprchlíky.  
Petr Schwarz

Přepis epizody

Přepis mluveného slova do textu je prováděn automatizovaným systémem a proto obsahuje mnoho nepřesností. Je určen pouze pro rychlou orientaci a vyhledávání. Nalezené výsledky vyhledávání jsou v přepisu zvýrazněny podbarvením.
  • Jaké změny čekají české řidiče? Tři noví ústavní soudci či masivní nástup umělé inteligence nejenom. Tato témata rozeberou následující půlhodince Názorů a argumentů naši komentátoři. Příjemný a ničím nerušený poslech přeje Petr Schwarz Názory a argumenty.

  • Senát včera nevrátil sněmovně novelu zákona o pozemních komunikacích, takže podepíše jí prezident. Řidiče čekají od Nového roku některé důležité změny. A o tom teď budu mluvit s komentátorem ČRo Petrem Hartmanem. Dobrý den. Petře, jaké tyto změny mají význam?

  • Mají přinést větší bezpečnost na českých silnicích a mají k tomu přispět zvýšené, dá se říci, represe, protože například se mění výše pokut u některých přestupků. Mění se také to, na jakou dobu je možné odebrat řidičský průkaz a má k tomu přispět i určité zjednodušení toho bodového systému, kdy se mají udělovat 2, 4 a šest bodů podle závažnosti přestupku. Naopak u některých méně závažných přestupků nemá dojít k bodovému ohodnocení, když to takto řeknu, a dokonce někdy nemusí být udělaná ani pokud ale má být to možnost řešit domluvou na místě. Uvidíme, nakolik tedy to skutečně přispěje k tomu, že na českých silnicích bude bezpečněji, protože když máte nějak nastavenou represi, tak ta musí být účinná. To znamená, že lidé, kteří usedají za volant, musí mít pocit, že skutečně pokud nebudou dodržovat pravidla hry, takže za to budou potrestáni. Mám tím na mysli to, že jim skutečně bude například naměřeno, že jezdí příliš vysokou rychlostí nebo že budou zkontrolováni a budou přistiženi za volantem, když řídí pod vlivem alkoholu. Dá se říci, že lidé zatím spoléhají na to, že tato možnost není příliš pravděpodobná a že když k ní dojde, takže někdy se dostanou do přestupkového řízení a tam to uhrají, takže se jim nic nestane. Takže pokud lidé budou mít tento pocit nadále, tak se ta bezpečnost na silnicích příliš nezmění. A navíc je tam také opět polemika o tom, jak je nastavena výše pokut, zda se dotkne těch, kteří mají peněz dost, když to takto řeknu, a zda to není spíš bič na ty, kteří mají těch peněz méně. Petře, děkuji. Na slyšenou.

Ostatní také poslouchají