Návraty do minulosti
Pardubický perník se dodnes vyrábí a balí za dodržení přesně dané a přísně tajné receptury
Návraty do minulosti
Rádio vašeho kraje
Původně se perníkové pochoutce říkalo peprník, protože receptura se skládala z medu, mouky a pepře.
Jitka Škápíková
Přepis epizody
-
Návraty do minulosti, významné události, osobnosti a vynálezy naší historie.
-
Pardubický perník. Původně se perníkové pochoutce říkalo Peprník, protože receptura se skládá z medu, mouky a pepře. Sladkost, která u nás proslavila především město Pardubice, má kořeny už ve starém Egyptě, antickém Řecku a Římě. Protože med byl vždycky vzácnou a drahou surovinou, byl perník dlouho laskominou pro vyvolené. Původně to byly obyčejné placky pečené na železném plátu. Postupem času se těsto začalo plnit do forem zdobených světskými i náboženskými motivy. Dá se odhadovat, že tradice výroby perníku v Pardubicích počala za vlády Vojtěcha z Pernštejna, protože už tehdy se jedna z pardubických ulic i jmenovala perníkářka. Prvního perníkáře však archivní prameny uvádějí až k roku 1515. Císařovna Marie Terezie potvrdila Pardubicím právo vyrábět perník v roce 1756. Pravý rozkvět výroby perníku nastal teprve na přelomu 19. a 20. století, kdy posílila tovární výroba. Od roku 2008 se smí produkty nazvané pardubický perník vyrábět a balit pouze na území Pardubic za dodržení přesně dané receptury. Speciální ingredience, které pardubičtí perníkáři používají, zůstávají přísně utajené.
-
Návraty do minulosti s Vojtou Kotkem.
Více z pořadu
Ostatní také poslouchají
-
Indiánské léto a dary podzimní zahrady
Kuchařské čarování
-
Chilli papričky vám rozproudí krevní oběh. Po jakékoliv úpravě totiž neztrácí svoji pálivost
Babské rady
-
Agrese německého nacistického režimu a komunistický režim v Rusku rozpoutaly druhou světovou válku
Návraty do minulosti
-
Vepřové dušené na kmíně
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou
-
Pochoutky s Janou Krausovou
Pochoutky na talíři
-
Zelnice a Židovské brambory. Výtečná staročeská jídla
Vaření s Mirkou Kuntzmannovou
-
Příběh skořice: jak se z kůry divokého stromu stane voňavé koření?
Zápisník zahraničních zpravodajů
-
Lokše s kachními játry. Vyzkoušejte recept Šárky Koprdové, který ocení celá rodina
Pochoutkový rok
-
Používáte při vaření jalovec, nebo kardamom? Jak s nimi naložit, radí Iva Hüttnerová
Domácí štěstí Ivy Hüttnerové
-
Plněné papriky s rýží, žampiony a sýrem feta vážně nemají chybu. Zkuste a zaručeně nebudete litovat
Vaříme s Habadějem