Náš host

Poradna: Daň z příjmů fyzických osob

Náš host

Poradna: Daň z příjmů fyzických osob
Daňové přiznání, ilustrační foto

Plzeň

Daň z příjmů fyzických osob – téma, kterému jsme se věnovali s Ing. Michaelou Hošťálkovou, tiskovou mluvčí a Ing. Štěpánkou Fenclovou, vedoucí oddělení daně z příjmů fyzických osob z Finančního úřadu pro Plzeňský kraj.
Michaela Vondráčková

Přepis epizody

Přepis mluveného slova do textu je prováděn automatizovaným systémem a proto obsahuje mnoho nepřesností. Je určen pouze pro rychlou orientaci a vyhledávání. Nalezené výsledky vyhledávání jsou v přepisu zvýrazněny podbarvením.
  • 10 hodin a 12 minut. Jak jsme slíbili v našem vysílání, teď otevřeme téma, které asi nepatří mezi nejoblíbenější, nicméně dámy, které dnes dorazili, jsou velmi sympatické a vstřícné. V následujících minutách se budeme věnovat té dani z příjmů fyzických osob. Do našeho studia dorazil i Štěpánka Fenclová, vedoucí oddělení daně z příjmů fyzických osob Finanční úřad pro Plzeňský kraj. Dobrý den. Dobrý den.

  • A také Michaela Hošťálková, tisková mluvčí stejného úřadu. Dobrý den. Hezké dopoledne. Pokud i vy máte nějaký dotaz, který se týká této daně? Tak naše linka je vám k dispozici. Volat nám můžete na telefonní číslo 221 554 222 nebo nám také svůj dotaz můžete zformulovat do SMS a tu poslat na číslo 605 55 a čtyři osmičky, tak na daně obecně existuje celá řada anekdot apod.. S tím se možná setkáváte, nicméně je to věc velmi důležitá a daň z příjmu fyzických osob se tedy týká nás všech, respektive je to tak. Kdo tedy vlastně musí podat daňové přiznání k dani z příjmu fyzických osob? Paní Fenclová.

  • Takže ta povinnost podat přiznání za uplynulý rok, za ten rok 23, ta se týká všech, kteří měli příjmy, které přesáhly částku 50000 korun. Tady bych jenom upřesnila, že se opravdu jedná o příjem, nikoliv o zisk a do té hranice 50000 nevstupují přímé, které jsou zdaněny srážkovou daní, případně příjmy osvobozené od daně, ty se na daňové přiznání vůbec neuvádějí.