Laboratoř

Strava bohatá na cukry může zhoršit čich u diabetiků. Čich souvisí s výživou a zdravím víc, než si vědci mysleli

Laboratoř

Strava bohatá na cukry může zhoršit čich u diabetiků. Čich souvisí s výživou a zdravím víc, než si vědci mysleli
Společné stolování

Plus

Některým pacientům s diabetem se zhoršují čichové schopnosti. Vědci ze Švédska, Polska a Číny doložili, že k tomu může přispět strava, v níž převládají sacharidy. Ve vědě přibývá důkazů o tom, jak úzce čich souvisí s naší výživou a zdravím.
Martina Mašková

Přepis epizody

Přepis mluveného slova do textu je prováděn automatizovaným systémem a proto obsahuje mnoho nepřesností. Je určen pouze pro rychlou orientaci a vyhledávání. Nalezené výsledky vyhledávání jsou v přepisu zvýrazněny podbarvením.
  • Vítám vás po řadu vědců a herců. Tři smysly, zrak, čich a chuť budou hlavním námětem dnešního pořadu. Budeme mluvit o zvířatech, rostlinách a dotkneme se i lidského zdraví. A dobrý poslech přeje Martina Mašková.

  • Laboratoř.

  • My my hosty jsou dnes biologové Jan Havlíček. Pěkný den a Viktor Žárský. Dobrý den. A herečka Zuzana Vejvodová. Dobrý den. Vítejte. U některých lidí s cukrovkou druhého typu se zhoršují čichové schopnosti. Vědci ze Švédska, Polska a Číny nově na myších zkoumali, jestli tento neblahý trend nemůže urychlovat i strava bohatá na cukry, na jakou jsme zvyklí v naší civilizaci. U myší, které zkoumaly ty čichové potíže, nastaly tři měsíce poté, co u nich s tímto jídelníčkem vědci začali. Takže nejen vysoký tlak nebo nadváha můžou mít neblahé důsledky. Že jsem dobře rozuměla, tak se obracím na doc. Havlíčka z úvodní otázkou. Tady je nejzajímavější to propojení příjmu potravy a čichových schopností.

Více z pořadu

Ostatní také poslouchají