Hobby magazín speciál
Jana Vlková: Makaronová bábovka s plevely je výborné jídlo na květen
Hobby magazín speciál
Plzeň
Merlíky, lebedy, laskavce, to jsou pionýrské rostliny, které podle autorky květinových kuchařek Jany Vlkové mají v květnu široké využití v kuchyni.
Soňa Vaicenbacherová
Přepis epizody
-
Tentokrát představíme skupinu pionýrů. Pionýrské rostliny, abychom byli přesní. Pionýrské. V jakém smyslu? Ptám se autorky květinových kuchařek Jany Vlkové.
-
Připomene nám se ty rudé šátky, že ano a takové věci z onoho času. Ale pionýrské rostliny, to jsou rostliny, které rostou na místech, která jsou nějakým způsobem narušená, odhalená, obrácená. V podstatě i plevele, které nám rostou na záhonku. Jsou to rostliny, které vytvářejí veliké množství semínek, protože pravděpodobnost, že ty rostliny se dožijí potom dospělého věku, je u takových míst a takový rostlin jako malá. Takže říká se tomu r strategie taky, ale pro nás je to zajímavé, protože jsou to rostliny, které rostou velmi rychle a tím, jak musejí všechno stihnout během jediného roku, tak v tom svém mládí jsou to výborné salátové a vůbec jako rostliny do kuchyně. Které rostliny konkrétně to jsou? Je to velká skupina, že nám je všechny nevyjmenujete anebo to zvládneme během toho krátkého povídání.
-
Já je vyjmenuji jenom těmi rodovým média to bude raz dva. Jsou to merlíky Lebedy, laskavce, ty jsou nejběžnější. A dále pak třeba hořčice rolník, která na takový místech roste. Taky a říkáte uděláme si z nich salát?