Reportáže zahraničních zpravodajů

Ve Slovinsku se projdeme krajem pastvin a salaší Velikou planinou

Reportáže zahraničních zpravodajů

Ve Slovinsku se projdeme krajem pastvin a salaší Velikou planinou
Krávy dorazí na vrchol až tak za týden – ke konci června. Místo bučení se z jedné ohrady ozývá jen motorová pila

Plus

V Portugalsku ochutnáme francesinhu, oblíbené vydatné jídlo a to nám dodá sil zdolat nejvyšší haldu Evropy ve francouzském městě Lens. U břehů Malty se projedeme tradičním vodním taxíkem, na Slovensku užasneme nad domem stojícím na střeše a v Kambodži si prohlédneme domečky duchů. Provází Helena Berková.
Helena Berková

Přepis epizody

Přepis mluveného slova do textu je prováděn automatizovaným systémem a proto obsahuje mnoho nepřesností. Je určen pouze pro rychlou orientaci a vyhledávání. Nalezené výsledky vyhledávání jsou v přepisu zvýrazněny podbarvením.
  • Slovinských Alpách se projdeme po veliké planině, kam pastevci už po staletí vyhánějí krávy na letní pastvu. Dozvíme se, jak vypadá tradiční trny a proč se mu říká sýr lásky. V Portugalsku ochutnáme France říjnu oblíbené vydatné jídlo, a to nám dodá sil zdolat nejvyšší haldu Evropy. Ve francouzském městě Lánský u břehů Malty se projedeme tradičním úvodním taxíkem a v Kambodži si prohlédneme domečky duchů. Příjemné pomyslné putování přeje Helena Berková.

  • Reportáže zahraničních zpravodajů.

  • Veliká planina na severu Slovinska je rozsáhlá náhorní plošina, kde se od června do září pasou stovky krav. Je to nejvýše položená pastvina v zemi. Leží v nadmořské výšce asi 1600 m. Z kravského mléka tam vzniká tradiční sýr trny. V kraji salaší ho ochutnám s Kateřinou Havla.

Více z pořadu

Ostatní také poslouchají