Reportáže Radiožurnálu
Zachraňte chuť parmazánu! Produkci kvalitního sýra komplikují klimatické změny i evropská pravidla
Reportáže Radiožurnálu
Radiožurnál
Na vině je ubývání luk v severní Itálii. Jediný pravý parmazán, sýr Parmigiano Reggiano, se totiž vyrábí podle pravidel pro tento typ sýru zásadně jen z mléka krav krmených zeleným krmivem produkovaným v regionu, tedy spásáním luk nebo senem z nich. Na severu Itálie ovšem přírodních luk, a tím i krmiva dlouhodobě ubývá, protože místní farmáři je často mění na pole. A může za to mimo jiné i Evropská unie.
Jakub Lucký
Více z pořadu
Ostatní také poslouchají
-
Čerstvá mozzarella je chuťový orgasmus, který bychom si měli...
Glosa Pavla Maurera
-
Žlutý, mladý, měkký, jemný, zelený. V Goudě si hrají se stářím i barvami, cílem je vždy skvělý sýr
Zápisník zahraničních zpravodajů
-
Italský sekaný řízek se sýrem
Kuchařské čarování
-
K čemu je harfa a jak chutná pískavice? Kouzlí s nimi v mlékárně v Tuněchodech
Kdo umí, ten umí
-
Naše krávy mají na krku obojek, jakési chytré hodinky, říká agronom moderního kravína ve Sloupnici
Věda Plus
-
Domácí sýry, tvarohy a jogurty vyrábí kvůli zdražování stále víc lidí. Využívají mléko z mlékomatů
Zprávy z jižních Čech
-
Zemědělcům v Královéhradeckém kraji vadí nízké výkupní ceny mléka a to, že ji nedokáží ovlivnit
Zprávy pro Královéhradecký kraj
-
Eidam si v testu vedl skvěle. V obsahu bílkovin může dokonce konkurovat proteinovým tyčinkám
Dva na Dvojce
-
Kravín na konci pekla vám vyrazí dech. Věnováno: kravám 166, 168, 237, 152...
Hovory
-
Dumpster diver Petr vylovil i vyhozenou plachetnici
On Air