Názory a argumenty

Poslechněte si všechny úterní komentáře s Petrem Schwarzem

Názory a argumenty

Poslechněte si všechny úterní komentáře s Petrem Schwarzem
Petr Schwarz, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Plus

„Partyzánština“ Vondry a Vrecionové naznačuje, že to v ODS vře. Jak souvisí slovenský předvolební zmatek s důvěrou v českou vládu. Česká nenávist k Ukrajincům? Jen zbožné přání naší dezinfoscény. Na čem vázly a k čemu budou dodávky F-16 pro Ukrajinu. Trumpovým rivalům teče do bot. Soudy jim v primárkách už moc nepomohou.
Petr Schwarz

Přepis epizody

Přepis mluveného slova do textu je prováděn automatizovaným systémem a proto obsahuje mnoho nepřesností. Je určen pouze pro rychlou orientaci a vyhledávání. Nalezené výsledky vyhledávání jsou v přepisu zvýrazněny podbarvením.
  • Soudržnost vládní koalice a kauza ministra Blažka, souvislost slovenského předvolebního chaosu s důvěrou v českou vládu či jak stíhačky F-16 míří k ukrajinským letcům. Nejenom. Tato témata rozeberou následující půlhodince Názorů a argumentů naši komentátoři. Příjemný a ničím nerušený poslech přeje Petr Schwarz Názory a argumenty.

  • Představitelé vládních stran se tento týden sejdou s premiérem Petrem Fialou kvůli setkání ministra spravedlnosti Pavla Blažka z ODS s lobbistou a klíčovým poradcem bývalého prezidenta Zemana Martinem Nejedlým. Členská základna Pirátů dokonce kvůli Blažkovi hlasuje o opuštění koalice. Blažek sebe včera rozeslaném prohlášení omluvil a uznal, že pětihodinové setkání s Nejedlým bylo nevhodné. A o tom teď budu mluvit s komentátorem ČRo Petrem Hartmanem. Dobrý den. Petře, ohrožuje Blažkovo setkání soudržnost vládní koalice?

  • Dá se říci, že úplně neohrožuje, ale může ji výrazně narušit. A to z toho důvodu, že jednak těmi aktivitami ministra spravedlnosti Pavla Blažka se budou zabývat představitelé těch koaličních stran a také z toho důvodu, že problémy s Pavlem Blažkem jako s ministrem spravedlnosti dlouhodobě mají Piráti. Ti už jeho dokonce přijali jedno usnesení, ve kterém se praví, že Pavel Blažek ohrožuje důvěru v právní stát, ve spravedlnost a to jeho následné chování ten pohled Pirátů de facto potvrzuje. To znamená, ta sporná schůzka s Martinem Nejedlým, s kontroverzním člověkem, který byl v hledáčku podle všeho ji našich tajných služeb a o kterém se hovoří v souvislosti s jeho vazbami na Kreml, na Vladimira Putina apod.. Takže je zřejmé, že Piráti se opět osobou Pavla Blažka budou zabývat a že je tlak od některých členů, aby hlasovali, aby hlasovali jednak o tom, aby vyzvali premiéra, aby odvolal Pavla Blažka z vlády. A v případě, že se tak nestane, tak se iniciuje hlasování o tom, že by Piráti měli odejít. Představitelé Pirátů tyto nálady poněkud míní a tvrdí, že by nebylo správné, aby kvůli Pavlu Blažkovi Piráti opouštěli vládu. Takže je velmi pravděpodobné, že kvůli Pavlu Blažkovi dohledné době se vláda nerozpadne. Zároveň je zřejmé, že Petr Fiala jako premiér se snaží hájit Pavla Blažka nejenom z pohledu toho, že jeho ministr, ale také z pohledu toho, že je jeho spolustraník z ODS a činí to trošku podle mého názoru nešťastným způsobem, protože on přistupuje na tu báchorku, dalo by se říci Pavla Blažka, že šel náhodou kolem a že se schovala před bouřkou. Ale je pravděpodobné, že to náhoda úplně nebyla. Pokud Petr Fiala chce přistoupit na tuto verzi, tak snižuje svoji důvěryhodnost a nepůsobí to dobře. A nepomáhat o atmosféře ve vládě. Nepomáhal to také pohledu veřejnosti na důvěryhodnost české vlády. Petře, děkuji, na slyšenou.

Více z pořadu

Ostatní také poslouchají