Názory a argumenty

Poslechněte si všechny páteční komentáře s Ondřejem Konrádem

Názory a argumenty

Poslechněte si všechny páteční komentáře s Ondřejem Konrádem
Ondřej Konrád

Plus

Žádosti o příspěvky na bydlení trhají rekordy. Konečně. Itálie jako spojenec Česka je zkouškou naší evropské dospělosti. Rusko má svobodu typu koncentrák. Británie s Řeckem vedou válku, naštěstí jen kulturní. Počítačová hra vrací Čechům dějiny.
Ondřej Konrád

Přepis epizody

Přepis mluveného slova do textu je prováděn automatizovaným systémem a proto obsahuje mnoho nepřesností. Je určen pouze pro rychlou orientaci a vyhledávání. Nalezené výsledky vyhledávání jsou v přepisu zvýrazněny podbarvením.
  • Žádosti o příspěvky na bydlení trhají rekordy. Itálie coby spojenec je zkouškou naší evropské dospělosti. To jsou titulky vybraných příspěvků pátečního vydání relace, komentářů a poznámek k aktuálnímu dění ve světě i doma. A ze studia zdraví Ondřej Konrád. Dobrý den.

  • Názory a argumenty.

  • Lékaři souhlasí s nabídkou, že na nárůst odměňování zdravotníků v nemocnicích půjde v příštím roce navíc skoro 10 miliard korun z veřejného zdravotního pojištění. Po čtvrtečním jednání se zástupci nespokojených lékařů to řekl premiér Fiala a viceprezident České lékařské komory Jan Přáda k tomu dodal důležitou věc, že totiž lékaři odvolají plánovaný protest, až bude nabídka stvrzena písemně. A dodávám, že kvůli úpravě přesčasové práce a požadavkům na změny v odměňování vypověděla část zdravotníků od prosince přesčasy, což omezuje péči v nemocnicích. A samozřejmě dnes už je prosinec. A ve studiu komentátor ČRo Petr Hartman. Buď zdráv. Dobrý den. To znamená, že omezení bude v některých nemocnicích určitě, protože ta dohoda byla na poslední chvíli. Navíc zatím ty vypovězení přesčasů nebyly vzaty zpět, protože i nespokojení lékaři nebo ti, kteří vedou ten protest, doporučili svým kolegům, aby s tím ještě počkali, až bude písemná dohoda. Znamená to, že nemocnice mají většinou už nebo musí mít hotový prosincový rozpis služeb, že některé nemocnice už informovali pacienty, že jejich plánovaná operace se odkládá atd.. Takže pokud někdo tvrdí, že ta dohoda premiéra Fialy s nespokojenými lékaři odvrátila problémy ve zdravotnictví v prosinci, tak to není úplně pravda. Zároveň bude zajímavé sledovat, jaké budou detaily té dohody, protože se objevují pochybnosti o tom, zda je ta dohoda splnitelná. To znamená, že ty peníze se snad někde v tom systému zdravotního pojištění najdou, ale je otázka, zda doputují skutečně ke všem lékařům, tedy i k těm, kteří slouží například v soukromých nemocnicích. Vzhledem k tomu, že jsou nemocnicím hrazeny výkony, tak pak záleží na nich, jakým způsobem ty peníze využijí, kolik tedy dají na ty platy. Takže je to otázka. Další otázka, která zatím zůstala nevyřešena, je ta, zda tedy to, když se zvýší i platy lékařům v nemocnicích a kdy dojde tedy ke změně zákoníku práce, že budou umožněny 20 čtyřhodinové směny, zda to vyřeší nedostatek lékařů v těch nemocnicích, protože tím, že vzrostou platy, tak to automaticky neznamená, že těch lékařů bude více. Takže by se patrně také měla řešit tato otázka, protože jinak se vrátíme do stavu, ve kterém jsme byli a vlastně stále ještě jsme. To znamená, že ta standardní péče v nemocnicích bývá zajišťována neúměrným počtem přesčasových hodin a tím pádem i někdy nedodržováním zákoníku práce.

Více z pořadu

Ostatní také poslouchají