Názory a argumenty

Poslechněte si všechny čtvrteční komentáře s Petrem Schwarzem

Názory a argumenty

Poslechněte si všechny čtvrteční komentáře s Petrem Schwarzem
Petr Schwarz, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Plus

Eurovolby jako zásadní test pro koalici Spolu. Česká politika není pro mladé. Je Česko země (ne)přátelská k dětem? Kauza Ševčík míří do finále. Lovestory médií a sociálních sítí končí.
Petr Schwarz

Přepis epizody

Přepis mluveného slova do textu je prováděn automatizovaným systémem a proto obsahuje mnoho nepřesností. Je určen pouze pro rychlou orientaci a vyhledávání. Nalezené výsledky vyhledávání jsou v přepisu zvýrazněny podbarvením.
  • O. Provází blížící se udělování státních vyznamenání, životaschopnost koalice spolu či jak se v Česku žije mladým a jak je politici berou v úvahu nejenom tato témata rozeberou v následující půlhodince Názorů a argumentů naši komentátoři. Příjemný a ničím nerušený poslech přeje Petr Schwarz Názory a argumenty.

  • Bývalý prezident Miloš Zeman oznámil, že se nezúčastní tuto sobotu, na kterou připadá státní svátek výročí vzniku Československa, slavnostního udělování vyznamenání na Pražském hradě. A o tom teď budu mluvit s komentátorem ČRo Petrem Hartmanem. Dobrý den. Petře, co k tomu Miloše Zemana vede a co vůbec vše letos udělování státních vyznamenání provází?

  • Slavnostní večer jako obvykle provází různá očekávání toho, kdo bude vyznamenán. Objevují se různá jména, různé dohady atd. v minulosti, zvlášť v době, kdy prezidentem republiky byl Miloš Zeman, tak ten slavnostní večer byl spojen ještě s jedním očekáváním, a to s tím, kdo vlastně byl pozván a kdo se toho slavnostního večera zúčastní? Protože Miloš Zeman v roli prezidenta republiky někdy bral tento večer jako vyřizování si určit jejich osobních účtů s některými lidmi. Takže někteří lidé bytě reprezentovali instituce, které by se slavnostního večera při příležitosti takto významného státního svátku měli zúčastnit, tak nebyli pozváni jiní, kteří byli pozváni, tak zase měli potřebu dát najevo svůj nesouhlas s Milošem Zemanem a toho slavnostního večera se neúčastnili. Dokonce někteří lidé, kteří měli obdržet státní vyznamenání, tak nebyli srozuměni s tím, že by ji jeho měli přijmout z rukou prezidenta Miloše Zemana, a proto také udělení tohoto vyznamenání odmítl. I v dnešní době v souvislosti s působením Petra Pavla na Hradě se očekává, že k těmto momentům nedojde. To znamená, že byli pozváni všichni, kdo pozvání na takto významný večer mají být, a že ti, kteří mají být vyznamenáni, takže to vyznamenání neodmítnou, že se tam podle různých informací objeví i lidé, právě, kteří v minulosti to vyznamenání odmítli. Pokud Miloš Zeman nezmění svůj postoj, tak bude on člověkem, který na tom slavnostním večeru bude chybět, byť byl pozván a očekává se, že jako prezident republiky, bývalý prezident republiky se takové akce bude účastnit. Miloš Zeman to zdůvodňuje tím, že se zúčastní jiných dvou akci. Jedna je bojovníků za svobodu a jedna je česko-izraelské komory. Nemyslím si, že by to možná kolidovala zrovna s tím slavnostním večerem a jsou to podle mého názoru důvody zástupné a ukazuje to na to, že Miloš Zeman svůj přístup k tomuto slavnostnímu aktu nijak nezměnil a že ho považuje za vyřizování si osobních účtů a vyjadřování určitých postojů.

Více z pořadu