Názory a argumenty

Poslechněte si všechny páteční komentáře s Ondřejem Konrádem

Názory a argumenty

Poslechněte si všechny páteční komentáře s Ondřejem Konrádem
Ondřej Konrád

Plus

V Senátu se těžko hledá někdo, komu by na konsolidačním balíčku něco nevadilo. „Vinen.“ V kauze Feri padl rozsudek. Trump čelí další soudní výzvě, tentokrát ústavní. Zpráva OSN o ruských zločinech na Ukrajině. Jen Putin nabízí Rusům cestu z krize. Je to válka.
Ondřej Konrád

Přepis epizody

Přepis mluveného slova do textu je prováděn automatizovaným systémem a proto obsahuje mnoho nepřesností. Je určen pouze pro rychlou orientaci a vyhledávání. Nalezené výsledky vyhledávání jsou v přepisu zvýrazněny podbarvením.
  • Konsolidační balíček ve k němu kritickém senátu. Rozsudek v kauze Feri. Donald Trump čelí další soudní výzvě. Tentokrát ústavní. Anebo pouze Putin nabízí Rusům válku jako cestu z krize? To jsou témata některých příspěvků pátečního vydání relace, komentářů a poznámek k aktuálnímu dění doma i ve světě. A ze studia zdraví Ondřej Konrád. Dobrý den.

  • Názory a argumenty.

  • Etiopii, Keňu, Nigérii, Ghanu a Pobřeží slonoviny navštíví český premiér Petr Fiala na v pátek zahájené osmidenní cestě po Africe, kterou přirovnal ke svému dubnovému výjezdu do několika asijských států. Sebou bude mít podnikatelskou misi ve dvou desítek firem a také zástupce svazu průmyslu a dopravy včetně prezidenta Jana Rafaje. A fiala podle svých slov vidí v Africe velký potenciál. Ve studiu je se mnou komentátor ČRo Radko Kubičko. Buď zdráv. Dobrý den. Čili ta ekonomická diplomacie, nebo jak se to? No, no, já myslím, že to je naprosto klasická ukázka ekonomické diplomacie. Ty ekonomické věci jednoznačně převažují nad politickými, protože koneckonců ji premiér Fiala sám připomněl, že ten region není úplně politicky stabilní. No ale ekonomicky se velmi prudce rozvíjí a dal to do souvislosti s EU, která tak trochu zanedbávala tady tuto oblast. No a výsledkem bylo, že tam vtrhla ekonomicky velmi agresivně Čína a také Rusko samozřejmě se o toto zajímá, takže Evropa i EU chce. A tam mnohé státy samozřejmě mají velmi úzké vazby k některým těm státům, které trošku zanedbali a přenechali to právě Číně a Rusku. Takže i ČR tady toto činí. No a premiér Fiala i prezident Svazu průmyslu a dopravy správně připomněli, že tam opravdu ekonomicky to tam bují. Říkali třeba v Keni, že i co se týče elektronických věcí a a těch nejmodernějších technologií atd., takže si myslím, že ČR tady v tomto nemůže zůstat stranou. A to, že vlastně bylo nakonec řečeno, že premiér Fiala to politicky podpořil tím, že se toho sám zúčastní, tak si myslím, že dal zcela jednoznačně, jak on to říká, signál k tomu, že i Afrika pro ČR, byť to není region úplně obvyklý, to oba představitelé také připomněli. Tak se zajímá o to, co se tam děje. No a veze tam právě tu podnikatelskou delegaci, která bude. No ale jak říkám, politicky je to sice oblast nestabilní, ale obecně platí, že ta ekonomika může nakonec nastartovat nějaké vztahy a koneckonců i to demokratické zřízení v těch zemích může nějakým způsobem podpořit. Takže jak říkám, je to typická pro ty jsi to řekl sám. Je to typický příklad ekonomické diplomacie, na kterou tato vláda dává velký důraz. Koneckonců ty pravicové strany jsou garanty firem, podnikatelů atd..

Více z pořadu

Ostatní také poslouchají