Názory a argumenty

Poslechněte si všechny čtvrteční komentáře s Petrem Schwarzem

Názory a argumenty

Poslechněte si všechny čtvrteční komentáře s Petrem Schwarzem
Petr Schwarz, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Plus

Spor o výpověď bez udání důvodu může potopit vládní koalici. Důchody i rovnost pohlaví vyžadují vyzrálost. Mystérium posledně propadlého milionu. TikTok má v Americe skončit, pod tlak se dostává i v Evropě. Památník v Letech. Proč nepodporuji eutanázii
Petr Schwarz

Přepis epizody

Přepis mluveného slova do textu je prováděn automatizovaným systémem a proto obsahuje mnoho nepřesností. Je určen pouze pro rychlou orientaci a vyhledávání. Nalezené výsledky vyhledávání jsou v přepisu zvýrazněny podbarvením.
  • Rezignace ministryně pro vědu a výzkum. Jak vládní koalici štěpí otázka výpovědi bez udání důvodu či složitá budoucnost TikToku nejenom. Tato témata rozeberou následující půlhodince Názorů a argumentů naši komentátoři. Příjemný a ničím nerušený poslech přeje Petr Schwarz Názory a argumenty.

  • Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová oznámila svou rezignaci, přestože mělo podporu mezi vědci. Podle dřívějších zpráv z ní nepanovala spokojenost i mateřské straně TOP 09. A o tom teď budu mluvit s komentátorem ČRo Petrem Hartmanem. Dobrý den. Petře. Co konec ministryně Langšádlové znamená?

  • Názorně se ukazuje, že pokud jste ministr, tak potřebujete odvádět nejenom kvalitní práci a umět i dobře prodat. Ale potřebujete mít také silné politické zázemí, minimálně ve straně, která vás navrhla do vlády. A když se podíváme na pozici Heleny Langšádlové, tak ta rozhodně pevná nebyla. TOP 09 má pouze dva ministry jí a také pana Válka, ministra zdravotnictví a zároveň i vicepremiéra, který je mimo jiné místopředsedou TOP 09. No a paní Langšádlová není místopředsedkyni té strany a dokonce není ani v předsednictvu, takže je nabíledni, že její pozice v tomto směru nebyla příliš silná. Když se podíváme do průzkumu veřejného mínění, kdy se zkoumalo, jak veřejnost zná jednotlivé politiky, jednotlivé ministry, tak tam se pohybovala na těch spodních příčkách. Takže z toho všeho je zřejmé, že když TOP 09 v současné době vyhodnocovala svoji pozici, to znamená to, že opět v průzkumech veřejného mínění se pohybuje na hraně volitelnosti, tak asi si usmysleli, že pro ně bude nejlepší, když zkusí na sebe připoutat pozornost voličů a veřejnosti mimo jiné také tím, že vymění ministra. No a když z těch dvou museli volit, tak volba byla logická a musí tedy skončit paní Langšádlová. I když ona podává demisi, tak se dá říci, že ta demise není dobrovolná, ale je vynucená. Ono to ostatně komentuje tím, že ztratila podporu ve své straně a že tedy nemá cenu, aby pokračovala. Zároveň je zřejmé, že u ministrů je skutečně jednak důležité, co dělají, ale ještě možná o něco důležitější to, jak to umí prezentovat veřejnosti. A to se odcházející ministryni úplně dobře nedařilo. I když je otázka, zda by se jí to dařilo, kdyby se více snažila, protože ona se zabývala vědou, která není ve velkém zájmu médií a tím i širší veřejnosti. Petře, děkuji, na slyšenou.

Více z pořadu