Náš host

Kynologická poradna

Náš host

Kynologická poradna
Dobrman

Plzeň

Na dotazy odpovídá kynolog a soudní znalec v oboru kynologie Stanislav Beníšek.
Stanislav Jurík

Přepis epizody

Přepis mluveného slova do textu je prováděn automatizovaným systémem a proto obsahuje mnoho nepřesností. Je určen pouze pro rychlou orientaci a vyhledávání. Nalezené výsledky vyhledávání jsou v přepisu zvýrazněny podbarvením.
  • Nastal čas na povídání s pátečním dopoledním hostem. A tím je dnes soudní znalec v oboru kynologie Stanislav Beníšek. Vítejte, dobrý den.

  • Dobrý den v novém roce přeji všem přátelům kynologie. No a samozřejmě přátelé kynologie už píšou SMS tak jak výborně čekali. 605, 55 a čtyři osmičky, to je číslo pro vaše SMS zprávy. Pokud se chcete zeptat ohledně výchovy a výcviku vašeho pejska, ptejte se. Máte čas zhruba do půl 11.. Několik dotazů už přišlo. Já jsem jeden dokonce dal do upoutávky na dnešní den a ten dotaz přesně zní dobrý den. Máme doma dobrmana. Ano, který pořád kňučí a štěká. Když je chvilku sám, nevíme si rady, co dělat. Je mu 10 měsíců a vím, že dobrmani dospívají později. Ale chci se zeptat, jestli to je normální. Děkuji za odpověď.

  • Já začnu trošku zeširoka. Tak, že by psi jako takoví mají silný sociální cítění, protože jsou zvyklí žít ve smyčkách. Ano. Takže sám pes cítí špatně. Ale ty naši pejskové jsou už domestikovaný asi 10 až 12000 roků, takže postupně je musíme naučit zvykat na samotu. Dobrmana mám hodně dost životních zkušeností. Zrovna teď i známá měla ten samý problém. 10 měsíčním dobrman je začínající puberťák, který by nejradši běhal. Navíc dobrman je plnokrevník. Ano. Takže dobrman se potřebuje unavit a potom teprve je hodný. Ano. Takže unavený domů. Roman je skvělý dobrman. Potom.