Host Radiožurnálu
Na jednu naši buňku přichází asi sto buněk mikrobiálních. O většině ale nic nevíme, přiznává lékař
Host Radiožurnálu
Radiožurnál
Zdraví našich střev je klíčové pro celkový stav těla. Gastroenterolog Milan Lukáš má v tomto oboru velké mezinárodní zkušenosti. Kdy se vlastně důležitost dění ve střevech dostala do popředí zájmu lékařů? Jak staré je téma probiotik? A čím může mikrobiom ovlivňovat naši psychiku? V pořadu Host Radiožurnálu vysvětluje Milan Lukáš.
Vladimír Kroc
Přepis epizody
-
Hostem Radiožurnálu je prof. Milan Lukáš, přednosta klinického a výzkumného centra pro zánětlivá střevní onemocnění i z ČR a první lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Dobrý den. Dobrý den. Říká se, že jsme to, co jíme. Vytváříme si střevní mikroflóru, floru vlastním výběrem stravy, anebo se stravujeme podle chuti a chutí, které nám vytváří.
-
Naše střeva na střevní mikrobiom, tak jsou vlastně koncipována a daná do značné míry geneticky, protože ta tak interakce mezi kolonizací, osídlením trávicí trubice, mikroby je také řízne imunitním systémem a pochopitelně se to také ovlivňuje prostředí, ve kterém se pohybujeme, ale především také dietou. Takže tam jsou obě složky jak ta vrozená kraje, modulovaná, řízená imunitní reakcí, tak tím, co přijímáme v potravě. A je pravda, že střevní bakterie ovlivňují i naše nálady?
-
Ano, říká se to a je tomu tak a všichni to také můžeme potvrdit, že vlastně ta harmonie trávení a funkce trávicího ústrojí má dobrý nebo nějaký vliv na naše pocity a naopak. No, zase existuje ta opačná osa, kdy třeba stres nebo ne nálada se může také projevit disharmonii a poruše ne funkce.
Více z pořadu
Ostatní také poslouchají
-
Armádě chybí 800 miliard i desetitisíce záložníků, upozorňuje bezpečnostní expert Koštoval
Interview Plus
-
I bůček je zdravá potravina, když nebude denně, vysvětluje ředitelka spolku FÉR potravina
Host Radiožurnálu
-
Film Sucho není souboj ideologií. Problém krajiny je společný nás všech, říká režisér Bohdan Sláma
Host Lucie Výborné
-
Nová reforma: Školy mají učit práci s emocemi
Vinohradská 12
-
Výživový poradce varuje. „Mražená pizza? Polotovary nám nesvědčí a špatný jídelníček nepřecvičíme“
Blízká setkání
-
Vojtko: Zostuzování vrstevníky i sociální sítě. V pubertě se nejvíce rozvíjí náhled na vlastní tělo
Leonardo Plus
-
Intolerance laktózy? Nadýmání? Je to chemie všude kolem i v nás, říká chemička „Olinium“
Osobnost Plus
-
Gabriela Drastichová z Nadačního fondu Českého rozhlasu. Co nejvíc pálí lidi se zrakovým postižením?
Jak to vidí...
-
Jiří Březina: Vzplanutí
Četba na pokračování
-
Domácí mazlíčci jsou závazek i odpovědnost. Proč je dobré psa nebo kočku pojistit? Prozradí právník
Dva na Dvojce