Hobby magazín speciál

Zázvorky jsou vynikající sušenky, které si můžete upéct kdykoli

Hobby magazín speciál

Zázvorky jsou vynikající sušenky, které si můžete upéct kdykoli
Zázvorové sušenky

Plzeň

Naše babičky pekly zázvorové sušenky nejenom na Vánoce. Podle kořenáře Jaroslava Dobiáše jim zázvorky sloužily například i jako pohoštění k odpolednímu čaji.
Soňa Vaicenbacherová

Přepis epizody

Přepis mluveného slova do textu je prováděn automatizovaným systémem a proto obsahuje mnoho nepřesností. Je určen pouze pro rychlou orientaci a vyhledávání. Nalezené výsledky vyhledávání jsou v přepisu zvýrazněny podbarvením.
  • Jestlipak si správně tipnete, jak vysoký může být zázvor. Kdo si pomyslel, že až dva m, má velmi dobrý odhad. Další zajímavosti o zázvoru přidá Kořenář Jaroslav Dobiáš.

  • Zázvor lékařský latinsky s Ing. Ibra. O finále. Jedno z nejstarších tropických koření původně z jihovýchodu asijského kontinentu. Jak už jste říkala, rostlina může být až dva m vysoká, nicméně většinou je to okolo jednoho m a pěstuje se pro dužnaté hlízovitě ztlustlé silně aromatické oddenky. Jejich chuť je velmi výrazná, aromatická, mírně ovocná až citrusová a sladce pikantní. Ovšem jak víte, určitě ve větším množství dokáže být pěkně ostrá. Ty oddenky mohou být až 10 cm dlouhé a používají se buď nastrouhané, syrové, nebo se suší meloun nebo drtí a pak se přidávají do různých směsí nebo olejů či esencí. V současnosti už se zázvor pěstuje výhradně na polích, planě rostoucí se prakticky nevyskytuje. Jeho největší producenti jsou Čína, Indie, Japonsko, Brazílie a obecně v subtropickém pásu. Jinak prodej zázvoru tvoří zhruba šest % světového obchodu s kořením.

  • Co víme o zázvoru, pokud jde o historii?

Ostatní také poslouchají