Zvídavec Evy Sinkovičové

Není skořice jako skořice. Z čeho se vyrábí ta pravá a nepochutnáváte si na náhražkách?

Zvídavec Evy Sinkovičové

Není skořice jako skořice. Z čeho se vyrábí ta pravá a nepochutnáváte si na náhražkách?
Skořice se dá koupit vcelku, nebo namletá

Rádio Junior

Odkud pochází pravá skořice a v čem se liší od ostatních druhů? Jak se vlastně skořice sklízí? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.
Eva Sinkovičová

Přepis epizody

Přepis mluveného slova do textu je prováděn automatizovaným systémem a proto obsahuje mnoho nepřesností. Je určen pouze pro rychlou orientaci a vyhledávání. Nalezené výsledky vyhledávání jsou v přepisu zvýrazněny podbarvením.
  • Zvídavé Simkovičové.

  • Ahoj, všichni zvědavci, máme tu další zvědavé okénko. Tak šup sem s novou zajímavostí. Máte rádi skořici a víte, jak se pěstuje a sklízí a že není skořice jako skořice? Tak poslouchejte. Skořice je vlastně aromatická kůra skořicovníků, tedy stále zelených tropických stromů. Má kořeněnou nasládlou chuť a krásně voní. To jí dodává hlavně sloučenina syny aldehyd. Skořicovníky patří do čeledi Vavřínovi té. Momentálně se na trhu můžeme setkat se čtyřmi druhy skořice, ale jako pravá skořice je brána pouze skořice cejlonská. Skořicovník cejlonský pochází ze Srí Lanky. První písemné zmínky o skořici pak pocházejí z Číny z doby dávno před naším letopočtem, zhruba několik 1000 let. A určitě byla skořice známá i ve starověkém Egyptě, kde se užívala jako léčivo a aromatická přísada. Vždy byla velmi ceněná. Dávala se třeba jako dárek králům nebo oběť bohům. Na Srí Lance je skořice důležitou součástí kultury. Najdete ji tam často v kombinaci s medem a vyhlášený je také skořicový čaj. Skořice se často používá při přípravě jídel, a to nejen těch sladkých. A jak se liší cejlonská skořice od ostatních druhů? Ne. Zatěžuje játra a ledviny, protože neobsahuje velké množství látky zvané kumarin, ale jen zanedbatelné. Množství kumarinu je v mnoha potravinách, ale ve větším množství může být pro organismus toxický, a taky může reagovat s různými léky. V čínské skořici jeho daleko více. A zároveň je čínská skořice tou skořicí, kterou z 90 % najdete na českém trhu. Zároveň je i nejprodávanějším druhem v celé Evropě, což je škoda, protože je rozhodně méně zdravá než skořice cejlonská a podle odborníků i méně chutné. Jenže s jejím zpracováním je zkrátka nejméně práce a její cena je nízká. Takže zkrátka na trhu převládá. Protože se u levnější skořice ze supermarketu často neví původ ani obsah kumarinu, radí se konzumovat maximálně jednu lžičku skořice. Cejlonská skořice se od ostatních druhů liší také barvou a strukturou. Skořicové válečky jsou světlé a plné. Skořice je jemná a na dotek křehká. Zároveň má jedinečné aroma a sladkou, jemnou a vyváženou chuť. Liší se dokonce i způsob sklizně pravé cejlonské skořice. S osm let starých stromů se zpracovává zhruba jeden cm silná vrstva vnitřní kůry, která se nachází mezi vnější vrstvou a dřevem. Ta se pak suší tak dlouho, až se sama stáčí do typických ruliček. Po sušení se třídí podle kvality, jemností, barvy atd.. Kůra se sklízí dvakrát ročně, vždy poté, co skončí období dešťů. Cejlonská skořice má blahodárné účinky na náš organismus. Například snižuje hladinu cukru a cholesterolu, má antioxidační a protizánětlivé účinky a podporuje trávení. Není divu. Skořice obsahuje mnoho prospěšných látek bílkoviny, sacharidy, vlákninu a minerály. A jaké další dva druhy? Kromě cejlonské a čínská skořice existují ještě skořice vietnamská, která se přidává třeba do polévky, a pak skořice indonéská, která je rozšířená hlavně na americkém trhu. Jaká skořicová zajímavost vás nejvíc překvapila? Holky a kluci, pokud chcete o voňavém koření skořice někomu vyprávět, ale nestihli jste si všechno zapamatovat, tak nevadí. Už teď si to na webu Rádia Junior můžete poslechnout znovu, kolikrát chcete. A pokud vás napadá nějaká zajímavost, o které moc lidí neví, tak my určitě napište a třeba se objeví v nějakém dalším dílu. Zvědavce tak ahoj.

Více z pořadu